Sex v Praze přišel draho. Exšéf Škody dostal podmínku

Tomáš Fránek
21. 9. 2010 13:13
Bývalý personální šéf automobilky Škoda Helmut Schuster čelí obvinění z korupce a zpronevěry
Prostituce - ilustrační záběr
Prostituce - ilustrační záběr | Foto: Reuters

Wolfsburg - Cesty rozkoše dovedly bývalého personálního šéfa automobilky Škoda Helmuta Schustera až k soudu.

A ten dnes v německém Wolfsburgu uložil Schusterovi za zpronevěru a korupci desetiměsíční podmíněný trest a pokutu 15 tisíc eur, jak oznámila agentura DPA.

Šestapadesátiletý manažer je posledním odsouzeným aktérem úplatkářské kauzy v mateřském koncernu Volkswagen (VW), které vyplula na povrch v roce 2005.

Desítky tisíc za veřejné domy

Skandál se týká i další bývalých šéfů v automobilce Volkswagen a jde také o to, že si manažeři nechali proplácet takzvané cesty rozkoše - návštěvy pražských nevěstinců.

Za návštěvy u lehkých dívek utratil bývalý personální šéf koncernu VW Klaus-Joachim Gebauer, který Schustera a další manažery vozil s sebou, pětapadesát tisíc eur.

Většinu z této sumy - přes 43 tisíce eur - zaplatil za služby pražského klubu K5 Relax, kde byl nejméně pětadvacetkrát, a podle německého tisku platil i za německé odboráře.

Prokuratura prokázala, že nešlo o jediné porušení zákona. Schustera také v německé pobočce Škoda Auto zajistil přítelkyni Gebauera místo, aniž by ve skutečnosti vykonávala nějakou práci.

Dalším obviněním, jemuž Schuster čelil, bylo i údajné nelegální převzetí částky 100 tisíc eur během výběru lokality pro závod Volkswagenu v Indii, již měl použít na nákup luxusního sportovního automobilu Lamborghini.

Koupil si Lamborghini

Soud už v únoru vydal trestní příkaz a odsoudil Schustera k podmíněnému trestu odnětí svobody na jeden rok a k pokutě ve výši 10 tisíc eur (necelých 250 tisíc korun).

Právníci exmanažera ale podali proti verdiktu odpor a případ tak musel projednat soud. Schuster není první, kdo stanul před soudem.

Zodpovídat se už musel bývalý personální šéf skupiny VW Peter Hartz a také někdejší vedoucí odborové závodní linky Klaus Volkert.

Oběma soud udělil v letech 2007 a 2008 vysoké pokuty a podmínku v rozsahu jednoho až dvou let. Hartz se před třemi lety u soudu zastal Ferdinanda Piëcha, bývalého generálního ředitele a předsedy dozorčí rady, a vzal vinu na sebe. "Nadstandardní odměny manažerům byly mým rozhodnutím," tvrdil tehdy soudci Peter Hartz.

Odvolání obou mužů loni Spolkový soudní dvůr v Lipsku odmítl jako nedůvodná. Rozsudky jsou tak už pravomocné.

 

Právě se děje

Další zprávy