Bárta zakázal lobbistům z ODS vstup na ministerstvo

Karel Toman
19. 9. 2010 17:04
Na seznamu je i přítel pražského primátora Pavla Béma, podnikatel Roman Janoušek
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr dopravy Vít Bárta zakázal vstup na ministerstvo čtyřem lobbistům. Řekl to v pořadu Pressclub rádia Frekvence 1. Na jeho seznamu "nežádoucích osob" se ocitl Roman Janoušek, Ivo Rittig, Josef Jindra a Tomáš Hrdlička.

Bárta tak odpověděl na otázku, zda se ve svém působení v úřadě "setkal tváří v tvář korupci". "Setkal jste se s něčím, kdy jste byl přesvědčen: tady se kradlo, tady se korupčně jednalo," zeptal se moderátor.

"Já jsem vytvořil seznam osob, které mají zákaz vstupu na ministerstvo," reagoval Bárta. "V tuto chvíli tam jsou čtyři osoby. Kupříkladu je to Ivo Rittig, spojený s řadou dokumentů a otázek, které naznačují, že tam problém je," uvedl v pořadu ministr.

Lobbisté byli napojení hlavně na ODS

Rittig, občas přezdívaný Bendlův Dalík, je blízký přítel bývalého ministra dopravy Petra Bendla z ODS.

Kromě něj se zákaz vztahuje i na Tomáše Hrdličku, radního za ODS za Prahu 10, který je podle dřívějšího vyjádření Mirka Topolánka pražskou šedou eminenci se silným vlivem na chod města.

Zákaz vstupu dostal i významný podnikatel Roman Janoušek s vazbami na primátora Pavla Béma, také z ODS.

Posledním z Bártovy "černé listiny" je lobbista Josef Jindra. Jeho jméno je v poslední době skloňováno zejména ve spojení s náměstkem ministra obrany Jaroslavem Kopřivou, s nímž vyjednával provizi za stamilionovou armádní zakázku na nákup obrněnců Pandur.

Spolu se svou bývalou přítelkyní Kateřinou Neumannovou řídil Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci, které skončilo více než stomilionovým dluhem.

Bárta: Chci očistit jméno úřadu

"Jsou to všechno lidé, kteří jsou spojeni s otazníky ohledně dopravní infrastruktury a není dobře, aby se tam vyskytovali," vysvětlil Bárta. Dodal, že je pro něho tento postup jedinou cestou, jak se vlivu lobbistů bránit.

"Je to krizový management: jestliže má tento úřad očistit své jméno, tito lidé sem nesmí," vysvětlil Bárta. Přítomnost jmenovaných lobbistů na ministerstvu je podle Bárty nežádoucí vzhledem k jejich vazbám na dopravní infrastrukturu.

 

Právě se děje

Další zprávy