Aero Vodochody má zakázku na brazilská vojenská letadla

Karel Toman
14. 9. 2010 14:42
Flightglobal: Součástí dohody by mohla být i dodávka dvou letadel pro Českou armádu
Embraer KC-390
Embraer KC-390 | Foto: Embraer

Praha - Na vývoji a výrobě nového vojenského víceúčelového transportního letounu KC-390 se bude podílet podnik Aero Vodochody. Dohodu o tom včera podepsala ministerstva obrany České republiky a Brazílie.

Pro společnost to znamená spolupráci s třetím nejvýznamnějším světovým výrobcem letadel firmou Embraer. Podrobnosti o ceně a rozsahu kontraktu však firma nezveřejnila.

"S ohledem na probíhající jednání, Aero nepodává ohledně projektu žádné detaily," sdělila mluvčí Aera Vodochody Daniela Mayerová.

Podle serveru Flightglobal by součástí dohody mohla být i dodávka dvou letadel pro Českou armádu. Aero by pro Embraer mělo vyrábět zadní část trupu, náběžné hrany křídel a dveře.

Podle serveru má o letoun zájem pět zemí včetně Portugalska, Kolumbie a Chile a počet objednávek by mohl dosáhnout 54 strojů.

"Aero si velice váží možnosti spolupracovat s takovou firmou jako je Embraer, která úspěšně přispívá do světové letecké výroby. Považujeme to za uznání kvalit naší společnosti," oznámila dnes firma v tiskové zprávě.

Český letecký průmysl dostane subdodávky

Podle firmy je to dobrá zpráva pro rozvoj a prestiž celého leteckého průmyslu České republiky.

"Aero předpokládá spolupráci s českými společnostmi. Věřím, že je to cesta, jak uspět v dnešní světové konkurenci," prohlásil prezident a předseda představenstva společnosti Aero Vodochody a.s. Ladislav Šimek

Jednání Aera s Embraerem o spolupráci na projektu KC-390 by měla být uzavřena ve čtvrtém čtvrtletí 2010.

Embraer KC-390 je taktický víceúčelový vojenský transportní letoun. Dvoumotorový proudový letoun má užitečnou nosnost 23,6 tun a jeho první let je plánován na rok 2014. První zákazník KC-390 obdrží letoun na konci roku 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy