České dráhy koupí vlaky pro regiony za 4,7 miliardy

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 9. 2010 14:18
Elektrické vlaky i motoráky vyjedou do krajů v roce 2013
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Obří tendr na dodání 46 moderních regionálních vlaků, se chystají vyhlásit České dráhy. Zakázka na 15 elektrických jednotek a 31 motorových vlaků by měla stát přibližně 4,7 miliardy korun.

"Cestující na mnoha regionálních spojích čekají do tří let radikální změny v komfortu na železnici," komentoval záměr náměstek generálního ředitele ČD Antonín Blažek.

Dráhy chtějí v nových lokálkách moderní design uvnitř i zvenčí, podlahu na úrovni nástupiště pro snadnější nástup, dveře ovládané tlačítky a ne zatuhlými klikami jako doposud. Cestující by navíc měli za jízdy dostávat informace o průběhu cesty a názvech zastávek pomocí audiovizuálního informačního systému.

 

Elektrické vlaky budou mít maximální rychlost 160 km v hodině, a do konce 2013 se mají objevit na tratích čtyř krajů. Z více než dvou miliard, které jsou na jejich nákup určené, by 800 milionů mělo pocházet z Evropské unie.

Motorové soupravy s maximální rychlostí 120 km za hodinu chtějí mít dráhy hotové dřív - už na jaře 2013 začnou brázdit koleje šesti krajů. Na nákup devatenácti souprav o dvou vozech přispěje unie 646 miliony korun.

Dráhy přitom nákupu nových vlaků obvykle do poslední chvíle odolávají. Žluté jednotky Regionova nejsou ničím jiným než repasovanými lokálkami řady 810. Dva nyní ohlášené tendry jsou jen částí z letos plánovaných tendrů na nákup vlaků - investice do regionální dopravy mají dosáhnout výše 9 miliard korun.


 

Právě se děje

Další zprávy