Brno-Londýn: Jeden pilot stačí. Když tak poletí letuška

Tomáš Fránek
8. 9. 2010 11:55
Šéf letecké společnosti Ryanair chce ušetřit a přesvědčit úřady, že v letadle může být jenom jeden pilot

Londýn - Šéf největší evropské nízkonákladové společnosti Ryanair Michael O'Leary přišel s dalším nápadem, jak ušetřit peníze firmě.

Chce přesvědčit úřady, aby na kratší vzdálenosti mohl být v letadle společnosti, která létá také z Brna do Londýna a do Milána, pouze jeden pilot. "Další pilot je zbytečný, letadlo stejně hlídá počítač," uvedl manažer, který je proslulý svými kontroverzními nápady.

Jako strojvůdce

A pilota v letadle O'Leary přirovnal ke strojvůdci ve vlaku. Podle manažera je malá pravděpodobnost, že jednoho pilota v letadle postihne třeba infarkt. "Za dvacet pět let s více jak deseti miliony letů jsme měli pouze jednoho pilota s infarktem," řekl deníku Financial Times.

A časopisu Bloomberg Business Week O'Leary řekl, že v případě nouze může letadlo pilotovat i vycvičená letuška. "Člen posádky Ryanair může být trénovaný na to, aby letadlo dovedl dolů bezpečně," uvedl.

Návrh šéfa Ryanairu už vyvolal ostrou reakci profesních sdružení pilotů a organizace zajišťující práva lidí v letecké dopravě. „On uráží důstojnost cestujících v letecké dopravě pokaždé, když otevře ústa," uvedla Kate Hanni ze sdružení FlyersRights.org.

Nápad na létání s jedním pilotem není prvním, se kterým v rámci úspor šéf firmy přišel. Už příští rok by tak mohli cestující platit v letadlech firmy jedno euro za použití toalet. Podle irského leteckého úřadu jde o reálný nápad a úřad nemá možnost ho nijak ovlivnit.

Ušetřit kde se dá

Firma navíc letos v létě představila svůj projekt, kterým mají být místa na stání v letadlech. Podle Evropské agentury pro bezpečnost letectví je takový způsob cestování ale nepředstavitelný.

Ryanair je úspěšná firma. V  současné době zaměstnává 7000 zaměstnanců a létá 155 letišť ve 26 zemích. V červenci byla první leteckou firmou v Evropě, které přepravila více než sedm milionů cestujících za měsíc.

O'Leary dnes uvedl, že firma chce nakoupit na tři sta nových letadel.

 

 

Právě se děje

Další zprávy