Rozhodnuto: R55 povede tunely na ochranu ptáků

Tomáš Fránek
7. 9. 2010 9:55
Ministerstvo životního prostředí dalo souhlas s trasou silnice R55 na jihu Moravy
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Jedna z nejvíce diskutovaných silnic v Česku, R55 na jihu Moravy z Břeclavi do Olomouce, má po letech definitivně jasno - povede přes tunely, které mají ušetřit evropsky chráněnou rezervaci ptáků.

Trasu silnice, jejiž stavbu sleduje i Evropská komise, i s tunely povolilo Ministerstvo životního prostředí. Nevyslyšelo tak námitky ochránců přírody. Ti chtěli nechat silnici postavit úplně mimo chráněné území.

Ministerstvo pro R55 stanovilo několik desítek podmínek, které se týkají jak stavby, tak provozu na silnici.

Nejlepší jsou tunely

Nejlepší je podle ministerstva varianta s výstavbou dvou tunelů za miliardy korun. Tunely přitom nemají pomoci vést silnici přes neprůchodný terén, ale mají v rovinatém terénu ochránit vzácnou a evropsky chráněnou ptačí oblast Bzenecká Doubrava - Strážnické Pomoraví.

V ní zaznamenali zoologové výskyt 240 druhů ptáků. Evropskou směrnicí o ptačích oblastech je chráněný čáp bílý, moták pochop, skřivan lesní, strakapoud jižní a prostřední a lelek lesní.

Podle plánů má vést 10,7 kilometru dlouhý úsek přes chráněnou ptačí oblast ve dvou tunelech v podzemí. Mezi Bzeneckým tunelem o délce 6,8 kilometru a Rohateckým tunelem o délce 1,6 kilometru má být silnice vedena na povrchu s protihlukovými stěnami.

Postup státu se nelíbí ekologům, kteří si kvůli přípravm na stavbu R55 stěžovali také v Bruselu.

„Děti Země jsou nuceny konstatovat, že dokumentace a posudek vykazují tak závažné vady, že souhlasné stanovisko je zcela nepoužitelným podkladem pro další správní řízení," uvedli zástupci ekologického sdružení Děti Země.

Kdy se začne silnice R55 budovat zatím není jasné. Ministerstvo dopravy totiž avizovalo, že na stavbu nemá peníze.

Podle poslance  za Věci Veřejné Martina Vacka se ale práce na R55 nezastaví úplně tak jak původně ministerstvo dopravy předpokládalo.

Kdy se bude stavět?

"Ministr konstatoval, že do konce roku také otevře stavbu na křižovatce D1 a R55 Kroměříž - Říkovice a bude pokračovat stavba obchvatu Otrokovic R55 do Hulína," uvedl Vacek.

Rychlostní silnice R55 má vést od Olomouce přes Přerov a Hulín až na Břeclav, kde naváže na dálnici D2. Měla by ulevit nadměrnému zatížení obcí na nyní využívané silnici I/55 a umožnit lepší napojení Zlínského kraje na dálniční síť.
 
V budoucnu by měla měřit 86 kilometrů. V současnosti už motoristům slouží dva krátké úseky, zhruba kilometrový u Olomouce a dálniční obchvat Otrokovic.

 

Právě se děje

Další zprávy