British Airways mají zálusk na 12 dalších aerolinií

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 9. 2010 15:39
Sotva se BA spojily s Iberií, chtějí dál růst.
Letos v dubnu oznámily British Airways a Iberia své spojení do jednoho holdingu.
Letos v dubnu oznámily British Airways a Iberia své spojení do jednoho holdingu. | Foto: Reuters

Londýn - Třetí místo v žebříčku největších světových aerolinií podle výše příjmu není pro aerolinky British Airways dostatečné a poohlížejí se po dalších aerolinkách, které by mohly spolknout.

Přitom právě na třetí příčku na světě a druhou v Evropě se dostaly letos v dubnu, po spojení se španělskou Iberií.

Šéf British Airways Willie Walsh nyní oznámil, že společnost se chystá na další akvizici. Na jejím seznamu zajímavých aerolinek k převzetí je podle něj 12 firem, jejich jména však neupřesnil.

 

Perspektivní jsou přepravci z Asie

Podle některých odhadů však budou na seznamu dopravci z rychle se rozvíjejících trhů jako je Indie nebo Čína. Plány na další expanzi oznámil Walsh právě v Indii, při příležitosti podpisu dohody o sdílení kódu s indickou společností Kingfisher.

"Měli jsme řadu schůzek a poohlíželi jsme se po aerolinkách z celého světa, abychom našli ty, které pro nás budou atraktivní. Žádná jednání jsme však zatím nezahájili," uvedl podle BBC Walsh.

Navzdory úspěšnému spojování s Iberií procházejí British Airways obtížným rokem, především kvůli stávkujícím odborářům. Stávky spolu s dubovým uzavřením evropského nebe kvůli sopečnému prachu stály aerolinky v prvním fiskálním čtvrtletí ztrátu 164 milionů liber, tedy v přepočtu 4,8 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy