Trpaslík místo obra. Linku Brno-Praha převezmou CCA

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 9. 2010 12:12
Ostravské aerolinky na trati létaly i dosud, ale pod hlavičkou ČSA
Letiště Brno Tuřany o linku do Prahy nepřijde.
Letiště Brno Tuřany o linku do Prahy nepřijde. | Foto: www.airport-brno.cz

Brno - Ještě ve středu se zdálo, že letecká doprava mezi Prahou a Brnem bude už za měsíc patřit historii. Ve čtvrtek je všechno jinak. Letadla nebudou mezi oběma metropolemi létat pouze měsíc, pak se na linku vrátí.

České aerolinie, které linku provozují od roku 2006, oznámily v poslední srpnový pátek její ukončení se říjnovou změnou letového řádu.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) vystupoval proti zrušení spoje už od začátku srpna, kdy se o úmyslech ČSA z neoficiálních zdrojů dozvěděl. Ve čtvrtek však hejtman oznámil, že se kraji a vedení letiště podařilo vyjednat náhradu.

"Mezi Prahou a Brnem bude od 1. listopadu létat firma CCA - Central Connect Airlines," oznámil Hašek. Lidé budou moci využít tří letů denně.

Ukončení linky ze strany ČSA souvisí s úspornými opatřeními aerolinek - linka spojující obě města měla průměrnou obsazenost 17 cestujících na jednu cestu. Mezi Prahou a Brnem létala čtyřikrát denně.

Místo Goliáše David

Giganta mezi českými dopravci tak nahradí "trpaslík". Central Connect Airlines jsou české aerolinky založené v roce 1993. Sídlí na letišti v Ostravě a v současnosti provozují dvě přímé linky.

První z nich spojuje Ostravu s Vídní desetkrát týdně, druhá létá z Ostravy do Zadaru s mezipřistáním v Brně dvakrát týdně. V nabídce CCA jsou i charterové lety.

Ve své flotile má ostravská společnost osm letadel typu Saab 340 a jeden Boeing 737-300.

Na lince mezi Prahou a Brnem však firma není žádným nováčkem - právě její letadla zajišťovala dopravu mezi těmito městy pro ČSA a provozuje pod jejich hlavičkou i spojení Prahy a Ostravy.

Proti této spolupráci s ostravskou firmou, která používá i název Job Air, v březnu protestovali piloti ČSA - jejich zaměstnavatel totiž pro obě linky pronajímal od CCA-Job Air letadla i s posádkami a v rámci restrukturalizace se ČSA chystala propouštět.

 

Právě se děje

Další zprávy