ČSA ruší lety do Londýna či Mnichova, vypadlo i Brno

Radek Pecák Radek Pecák
27. 8. 2010 15:49
Aerolinky od listopadu přestanou provozovat řadu pravidelných linek
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Cestující, kteří si zvykli létat s Českými aeroliniemi - například na fotbalovou Ligu mistrů do měst, v nichž sídlí řada špičkových fotbalových klubů - budou mít od začátku listopadu smůlu.

V novém zimním letovém řádu už totiž neobjeví destinace jako je Londýn, Kolín nad Rýnem, Mnichov nebo Manchester.

V Česku ruší ČSA lety do Brna a omezí i spojení do Ostravy. Méně letů budou v zimě aerolinky provozovat také do Bratislavy, Stuttgartu, Hamburku, Curychu, Boloně, Vilniusu, Osla nebo Kodaně.

"Nový model dopravní sítě Českých aerolinií ustupuje od dřívější strategie celoročně operovat co nejvíce destinací v Evropě, ale bude více zaměřený na vytvoření pravidelného leteckého mostu mezi východem a západem s důrazem na poskytování tradičních služeb. Jeho schéma se bude postupně dotvářet až do výsledné podoby v roce 2012," komentovala změny v letovém řádu mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Cílem je zvýšení výnosů

Naopak od zimní sezóny 2010/2011 ČSA navyšují počty letů například u spojů do Bělehradu, a také do Bruselu, Paříže, Atén, Bejrútu nebo Petrohradu.

"Na rozdíl od předchozích restrukturalizačních úvah, které primárně vycházely ze snižování nákladů, je nyní hlavním bodem strategie nová koncepce dopravní sítě. Jde o pečlivě promyšlené a propočítané změny, při nichž ubývají nejméně rentabilní spoje, zvýší se ale výnosy na takzvaný osobokilometr a celková efektivita," uvedl Philippe Moreels, viceprezident pro prodej, marketing a ekonomiku Českých aerolinií.

Moreels nevyloučil, že v budoucnu opět ČSA počet destinací navýší. Nyní, v zimním období bude ČSA nabízet pravidelné spojení do přesně stovky destinací, které jsou ve 44 zemích světa. Vlastní linku budou mít do 56 míst ve 37 zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy