Ruzyni ubylo jen 0,26% cestujících, sopce navzdory

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
17. 8. 2010 13:05
Přibývalo pasažérů na pravidelných linkách, ale chartery na dovolené byly prázdnější
Pravidelné linky přilákaly víc cestujících než loni, ale charterů odletělo z Ruzyně letos méně. Ilustrační foto.
Pravidelné linky přilákaly víc cestujících než loni, ale charterů odletělo z Ruzyně letos méně. Ilustrační foto. | Foto: Michal Štůsek

Praha - Přestože dubnová nucená odstávka kvůli sopečnému prachu připravila Letiště Praha o 17 procent pasažérů, do konce prvního pololetí se propad podařilo vyrovnat.

Od ledna do června prošlo ruzyňskými terminály 5 121 000 cestujících, což oproti loňskému roku představuje pokles o 0,26 procenta. Kromě dubna po všechny ostatní měsíce pasažérů v meziročním srovnání přibývalo.

Letišti přibývali pasažéři na pravidelných linkách, odbavilo jich 4,6 milionu, tedy o 0,6 procenta více než před rokem.

Naopak pokles vykázaly statistiky u nepravidelných letů, tedy takzvaných charterů. To souvisí s poklesem zájmu o letecké dovolené, který potvrzují i cestovní kanceláře. Podle nich se letos prodává až o 15 procent méně zájezdů s leteckou dopravou než před rokem.

"Situace v letecké dopravě se dá obecně označit jako stagnace. Lidé stále nelétají tolik jako před krizí, což se ukazuje především na číslech za charterovou dopravu, kdy před leteckými zájezdy dávají přednost dovoleným u nás doma či jedou autem. Ještě mnohem vyšší poklesy na počtu cestujících mají i veliká evropská letiště v Paříži a Londýně," uvedla mluvčí letiště Michaela Lagronová.

V loňském roce zaznamenalo letiště osmiprocentní pokles počtu odbavených cestujících oproti rekordním údajům z předkrizového roku 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy