Bárta zastavil jen čtyři stavby silnic, ale 31 na dráze

Ekonomika Ekonomika
13. 8. 2010 15:01
Ministr dopravy Vít Barta změnil názor, stavba dálnic se v Česku nezastaví
Foto: Ludvík Hradilek

* Ministr dopravy rozhodl, že se zastaví čtyři stavby silnic a 31 na železnici * Obce se už bouří: například Česká lípa a Chrudim, které přišly o obchvat * Dálnice se dokončí všechny

Praha - Ministr dopravy Vít Bárta po týdnu změnil názor na stavbu dálnic v Česku.

Avizované zastavení většiny staveb se konat nebude, peníze navíc se podle ministra získají na úkor výstavby železničních úseků. Bárta dnes oznámil, že zastaví 31 železničních staveb, čtyři rozestavěné silnice ze šestnácti a zastaví se 16 plánovaných staveb, které ještě nezačaly.

Nebude se tak pokračovat ve stavbě obchvatu Bohumína, nepostaví se ale ani jiné plánované obchvaty: třeba  České Lípy či Chrudimi.

Právě odsud se ozývají první ostré protesty. Obce a Pardubický kraj chtějí zvrátit zastavení stavby R35 a obchvatu Chrudimi, které měly stát 3,5 miliardy korun. 

Největší úspory ve stavbách silnic potkají Moravskoslezský kraj. Tři ze čtyř zastavených staveb silnic jsou odsud. Podle ministra stát vybíral silnice na zastavení podle jejich důležitosti.

Ministerstvo zastaví také jedenáct projektů silnic. Mezi stavbami před zahájením nebo lehce rozestavěnými jsou například obří křižovatka u Opatovic nad Labem nebo obchvat Frýdku Místku. Na seznamu je také R35 u Hradce Králové a R7 u Postoloprt. Naopak dálnice ministr z "černého" seznamu zcela vynechal, pouze u staveb D8 do Ústí nad Labem a D47 u Bohumína se prodlouží termíny.

Bárta na tiskové konferenci v Liberci potvrdil, že se bude pokračovat ve výstavbě silnice 1/11 z Ostravy na Slovensko, zastavena naopak bude silnice z Ostravy do Opavy.

 

Právě se děje

Další zprávy