Běžné dopisy do ciziny zdraží. Objemnější zlevní

Petr Kučera Petr Kučera
9. 8. 2010 13:52
Už od července zdražila tuzemská doručenka
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jiří Kropáček

Praha - Více slev než zdražení. To podle České pošty přináší nový ceník mezinárodních zásilek, platný od 1. září. Nejčastěji posílané dopisy do 100 gramů ale zdraží až o pětikorunu.

"Důvodem je změna nákladů, které České poště účtují zahraniční poštovní operátoři. Jde v podstatě o narovnání cen, které vychází ze vzájemných mezinárodních dohod světových pošt o tarifech pro příchozí a odchozí zásilky," říká k chystaným změnám ceníku mluvčí pošty Marta Selicharová.

Obyčejná zásilka do 20 gramů zdraží o tři koruny (do evropských zemí ze 17 na 20 korun, do mimoevropských z 18 na 21 korun při využití prioritní kategorie).

Zdražení je o několik korun

Zásilka do 50 gramů zdraží o čtyři koruny na 25 korun u evropských zemí, o šest korun na 30 korun u mimoevropských. O pětikorunu pak zdraží zásilky do 100 gramů.

Zatímco ceny zásilek od 100 do 250 gramů pak zůstanou v zásadě stejné jako dosud, zásilky těžší než 250 gramů naopak zlevní. A to výrazněji, než poroste cena lehčích psaní.

Zásilka od 250 do 500 gramů zlevní o patnáct korun na 95 korun u evropských zemí a o pět korun na 130 korun u mimoevropských (při využití prioritní kategorie). Ještě více pak zlevní zásilky do jednoho a dvou kilogramů, nicméně nejtěžší kategorie zlevní jen pro Evropu, zatímco do zbytku světa zdraží.

Podobně se změní cena také u doporučených zásilek a cenných psaní do zahraničí. Nejlehčí kategorie zdraží o tři koruny, většina zásilek nad 250 gramů naopak zlevní.

Už od července zdražila pošta dodejku (doručenku) v rámci České republiky, a to ze šesti na deset korun. Služba je určena odesílatelům, kteří chtějí dostat písemné potvrzení o doručení zásilky, ať už jde o dopis, balík nebo poštovní poukázku.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Pošta se mění, balík dodá i večer, ne když jste v práci
Jedete na dovolenou? Vyřiďte si poštu, není to drahé
Úřad plísní Poštu za to, za co vy. Za nespolehlivost
 

Právě se děje

Další zprávy