Peníze na dálnice došly. Výjimky: Praha, D1 a Hulín

Karel Toman
2. 8. 2010 16:20
Seznam staveb, které naopak dostanou STOP, představí ministerstvo tento týden
Jednoho si nejde nevšimnout. Za slupkou fórků a nadávek tyhle chlapy tvrdá práce prostě baví.
Jednoho si nejde nevšimnout. Za slupkou fórků a nadávek tyhle chlapy tvrdá práce prostě baví. | Foto: Karel Toman

Praha - Pražský okruh, D1 a R55. Stavba těchto tří dálničních úseků letos podle ministerstva dopravy nebude zastavena.

Zbylým rozestavěným úsekům naopak hrozí, že kvůli nedostatku peněz ve Státním fondu dopravní infrastruktury, budou ještě letos zakonzervovány. Jejich seznam bude mít ministerstvo hotový tento týden. Deníku Aktuálně.cz to dnes potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Stop dostanou "menší stavby"

"Seznam ještě není definitivní, dá se jenom obecně říct, že se bude týkat malých staveb. Nebudou to ty největší rozestavěné stavby, což je okruh kolem Prahy, D1 z Kroměříže do Říkovic a R55 z Hulína do Otrokovic," řekl Hanzelka.

Konkrétní místa, kterých se uzavření staveb bude případně týkat, sdělit nechtěl. Seznam podle něj bude hotový ve čtvrtek.

Budoucnost rozestavěných úseků, které letos ještě dostanou palec nahoru, však také není jasná.

"D1 měla být hotová letos v listopadu, ale zpozdily to povodně. Věříme, že se to stihne do prosince, ale pak je to ve hvězdách," zpochybnil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka pokračování D1 kolem Přerova na Lipník nad Bečvou.

Ministr dopravy Vít Bárta teď proto zatlačil na firmy, že stavět budou jen ty, které sleví z ceny.

Bárta: Stavět bude, kdo dá slevu

"V současné dramatické situaci státního rozpočtu je zapotřebí zastavit řadu staveb. Mým prvním strategickým krokem v tom, abychom začali lépe hospodařit, je, že budou stavět jen ti, kteří přijdou a nabídnou dostatečně velké slevy," uvedl Bárta v neděli v České televizi.

Důvodem hrozícího zastavení dálničních staveb je podle mluvčího Hanzelky plánované snížení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok o 17 miliard korun a letošní výpadek příjmů fondu téměř o čtyři miliardy.

"Díváme-li se na oba roky souborně, budeme muset začít zastavovat a omezovat stavby, a to prakticky okamžitě," řekl Hanzelka minulý týden.

 

Právě se děje

Další zprávy