Řidiči berou naftu radši v cizině. Ale stát ji nezlevní

Pavel Baroch, Karel Toman
30. 7. 2010 14:10
Zahraničí láká české řidiče na nižší ceny benzínu. Ministerstvo přesto daň nesníží
Za kolik natankovat? To je, oč tu běží.
Za kolik natankovat? To je, oč tu běží. | Foto: Reuters

Praha - Snížit spotřební daň na pohonné hmoty se ministerstvo financí nechystá. A to navzdory tomu, že její zvýšení vedlo k tak výraznému zdražení paliva, že ho čeští řidiči ve velkém nakupují v zahraničí a stát tak podle některých informací přichází až o stamiliony korun.

"Určitě to neplánujeme, zatím je to předčasné," sdělil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Ministerstvo totiž spoléhá na to, že nákupy nafty a benzínu za hranicemi se českým řidičům už brzy nevyplatí.

Mimo ČR tankuje už třetina dopravců

"Situaci monitorujeme, uvědomujeme si problémy, které působí. Máme ale informace, že okolní země budou daně zvedat také," dodal Jakob.

Ministerstvo tak podle něj s rozhodnutím ohledně daně počká až na informace za celý letošní rok a vyhodnotí je na počátku roku příštího. Dřív se s úrovní spotřební daně na palivo pohnout nechystá.

Pokyn, aby jejich řidiči tankovali při cestách do ciziny mimo české území, vydala už zhruba třetina dopravních firem.

Stát tak přichází o stovky milionů korun. Ministerstvo dopravy odhaduje, že Státní fond dopravní infrastruktury, který platí i stavbu nových dálnic, oproti plánu nezíská letos z různých daní zhruba 2,4 miliardy. Podstatným důvodem je právě fakt, že kamiony jezdí méně na českou naftu.

Spotřeba klesla o více než desetinu

V prvním čtvrtletí klesla spotřeba benzinu a nafty podle údajů Českého statistického úřadu o více než jedenáct procent a přestože přesné údaje za druhé čtvrtletí teprve budou k dispozici, experti se přiklánějí k odhadu, že toto číslo stoupá.

Pro dopravce to jsou jednoduché počty. Stačí si projít cenovou mapu Evropy a zjistí, že Česko už patří mezi země s nejdražším palivem na starém kontinentě.

"Dokonce i v Německu už je nafta levnější," poznamenal mluvčí sdružení dopravců ČESMAD Bohemia Martin Felix.

Nafta je v porovnání s benzinem stále důležitějším palivem, a tak její zdražování přestává být problémem jen profesionálních dopravců.

Motoristé v České republice od začátku loňského roku do konce letošního května spotřebovali téměř dvakrát více nafty proti benzinu, jak vyplývá ze statistik Generálního ředitelství cel. Před čtyřmi lety byl přitom podíl prodejů nafty a benzinu vyrovnaný.

Podíl prodávaných nových osobních aut s dieselovým motorem se letos zvýšil na téměř 40 procent proti loňským 25 procentům.

 

Právě se děje

Další zprávy