Motor naskočil. Zisk Škody Auto stoupl o 68 procent

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
29. 7. 2010 11:41
Automobilka Škoda i její mateřský koncern Volkswagen oznámily výsledky za druhé čtvrtletí roku.
Foto: Radek Pecák

Mladá Boleslav, Frankfurt - Pro všechny, kterým největší tuzemský podnik přináší obživu, je to důvod k radosti.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, na kterou je přímo či nepřímo navázána takřka třetina českého průmyslu, zvýšila v letošním prvním pololetí provozní zisk o 68 procent na 227 milionů eur. V tiskové zprávě to uvedl mateřský koncern Volkswagen.

Prodej Škody Auto se zvýšil o 13,7 procenta na 298 tisíc aut. Kromě vyššího prodeje přispěly ke zvýšení provozního zisku také úspory nákladů a výhodný směnný kurz.

Člen představenstva Škoda Auto pro prodej a marketing Reinhard Fleger si před nedávnem pochvaloval především rostoucí poptávku v Číně, ale i na některých trzích Evropy. Například v Rusku se letos v červnu prodalo dvojnásobné množství vozů s logem Škody než před rokem.

Dařilo se i celému koncernu Volkswagen. Jeho provozní zisk vyletěl o 133 procent na 2,8 miliardy eur. Stejně jako u Škody Auto má na tomto závratném růstu podíl především zvýšení prodeje, zejména v Číně.

Tržby koncernu Volkswagen, který je největší evropskou automobilkou, se zvýšily o 21 procent na 61,8 miliardy eur. Čistý zisk činil za první pololetí letošního roku 1,82 miliardy eur, což v porovnání s loňským prvním pololetím přestavuej nárůst o 268 procent.

Ve druhé půli letošního roku však už Volkswagen tak závratné zvyšování zisku nečeká. Přesto management očekává, že třby i provozní zisk za celý rok budou výrazně vyšší než v roce 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy