Létání z Německa bude dražší. Kvůli dani z letenky

Ekonomika Ekonomika
23. 7. 2010 23:02
Letenka na dlouhé trase podraží až o 40 eur
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Berlín - Až o 40 eur se zdraží od příštího roku letenka tomu, kdo poletí na svoji cestu z Německa. Německo totiž počítá se zdaněním cestujících v letadlech. Původně chtělo podle vzdálenosti vybírat 13 nebo 26 eur za letenku, nyní ale předložilo plán nový.

Podle něho, jak informovala gaentura Reuters, by lety na krátkou vzdálenost měly být zatíženy dodatečnou daní devět eur (asi 227 Kč) na letenku, na střední vzdálenost 25 eur (asi 629 Kč) a dálkové lety sazbou 40 eur (asi 1007 Kč).

Dodatečná daň se bude týkat jen běžné osobní letecké přepravy. Nedotkne se nákladní dopravy, ale například ani soukromých letů.

Německo chce, aby stejnou daň platili cestující všude 

Německá vláda předpokládá, že díky nové dani z letenek získá do rozpočtu až jednu miliardu eur (přes 25 miliard Kč) ročně. Zavedení daně se moc nelíbí aerolinkám. Ty se již daly slyšet, že v takovém případě přesunou pracovní místa i některé činnosti do zahraničí.

Ministr dopravy Peter Ramsauer již minulý týden řekl, že chce prosadit, aby návrh německé vlády uvalit daň na leteckou přepravu přijaly i ostatní země Evropské unie. Daň z letenek je součástí širších opatření, jejichž smyslem je zajistit německé vládě úsporu až 80 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy