Stávka uzavřela nebe. Ani Češi nemohou na dovolenou

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
21. 7. 2010 13:08
Franouzští dispečeři budou stávkovat do čtvrtka, v neděli je vystřídají ti řečtí. Odlety se opožďují.
V dubnu komplikovala dopravu islandská sopka - proti ní jsou potíže způsobené stávkujícími dispečer k smíchu. Ilustrační foto.
V dubnu komplikovala dopravu islandská sopka - proti ní jsou potíže způsobené stávkujícími dispečer k smíchu. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Ještě před pár týdny by stávkující letištní personál na některém zahraničním letišti vyváděl z míry jen málokoho. Se začátkem prázdnin se ale ze stávek na letištích stává událost číslo jedna.

Dobře si to uvědomují například lidé, kteří od středy do čtvrtka odlétají z Prahy na dovolenou do Španělska. Nestávkuje se sice na žádném španělském letišti, ale zato na protest nepracují letoví dispečeři ve Francii. Nelíbí se jim plán na vytvoření jednotného systému řízení letového provozu v celé Evropě.

A právě to zpožďuje spoje do Madridu a Barcelony až o několik hodin. ČTK informovala, že například ranní let v 10.40 z Prahy do Barcelony bude nejspíš startovat až po 16 hodině.

"Bohužel situace je proměnlivá, časy přidělených slotů na směrování do Španělska se neustále mění," informovala mluvčí Českých aerolinií Hana Hejsková. Lety do samotné stávkující Francie však tak výrazně zpožděné nejsou, opožďují se pouze o desítky minut.

I když francouzští dispečeři svůj protest plánují ukončit ve čtvrtek, Češi se rizika potíží na letištích nezbaví. Na neděli totiž oznámili stávku pro změnu letoví dispečeři v Řecku. Ti zase pro změnu dají najevo svou nelibost s plánovanými vládními reformami.

Přitom Řecko je pro Čechy destinací číslo jedna co se týká leteckých zájezdů. "Když je v takové destinaci nestabilita, tak to není dobrá zpráva ani pro cestovní kanceláře ani pro klienty," uvedl mluvčí a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Podle něj budou případné dopady na české cestující záviset především na rozsahu protestu, tedy na tom, zda zasáhne i řecké ostrovy, které jsou nejčastějším cílem českých turistů. Právě tyto podrobnosti zatím řečtí dispečeři nezveřejnili.

Stávky v Řecku nejsou žádnou novinkou - v posledních měsících protestují zástupci řady povolání proti nutným vládním reformám, které mají zemi spasit před krachem. Právě opakované stávky snížily zájem o Řecko jako turistickou destinaci nejen mezi Čechy, ale také ostatními Evropany.

Letoví dispečeři naposledy stávkovali minulý týden, kdy se některé odlety s českými turisty opozdily, zrušen ale nakonec nebyl žádný let.

 

Právě se děje

Další zprávy