Pětina autoservisů porušuje zákon, zjistila inspekce

Petr Kučera Petr Kučera
8. 7. 2010 12:23
Konkrétní jména provozoven se spotřebitelé opět nedozví

Praha - Pětina autoservisů ve Středočeském kraji a Praze porušuje zákon o ochraně spotřebitele. Zjistila to Česká obchodní inspekce při kontrolách v květnu a červnu.

"Inspektoři provedli celkem 15 kontrol v provozovnách autoservisů. Porušení zákona o ochraně spotřebitele zjistili u dvou fyzických osob a jedné právnické osoby," říká ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová.

Konkrétní prohřešky? Špatné procentní vyjádření DPH na ceníku či chybná informace o ceně závaží. "Jedna provozovna nevydala ani na požádání spotřebitele písemné potvrzení o převzetí zakázky - služba nebyla poskytnuta na počkání," dodává Příhodová.

Jednomu podnikateli udělila inspekce pokutu 3000 korun přímo na místě, další dva případy pošle do správního řízení.

Ani tentokrát se ale zákazníci nedozvědí, na jaké konkrétní autoservisy si dát pozor. Podobně jako v případě čerpacích stanic či dalších kontrol podnikatelů totiž ČOI nezveřejní podrobnosti. Činí tak jen při ohrožení života či zdraví spotřebitelů (podrobnosti čtěte v rozhovoru s šéfkou ČOI).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Šéfka ČOI: Plán kontrol dáme na web, výsledky ne
Rekordní pokuta od ČOI: Sedm milionů pro benzinku
ČOI hledá novou firmu na rozbory pohonných hmot

Při březnových a dubnových kontrolách zjistila inspekce nedostatky u čtvrtiny pneuservisů a autoservisů v Praze a Středočeském kraji. Nejčastěji chyběl viditelně umístěný ceník odpovídající požadavkům zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy