Právník dal podnět policii k prošetření dění v ČD Cargo

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
30. 6. 2010 17:20
Pod vedením ředitele Josefa Bazaly docházelo k nestandardním finančním transakcím
Foto: ČD

Praha - Olomoucký právník Jan Rytíř podal k policejnímu Útvaru pro odhalování korupce podnět k prošetření sporných kroků bývalého vedení ČD Cargo.

Podnět podle svých slov podal na základě informací od skupiny lidí, kteří se představili jako zaměstnanci ČD Cargo

Materiály údajně dokazují, že pod vedením ředitele Josefa Bazaly docházelo k nestandardním nákupům a prodejům vagónů, zadávání zakázek bez tendrů a zaměstnávání příbuzných za nepřiměřeně vysoké platy.

Bazala je prý také majetkově napojen na jednu z firem, které Cargo dávalo zakázky.

"Mám to poloanonymně, ti lidé mi to předali, ale nepředstavili se mi, respektive nelegitimovali se," uvedl Rytíř a dodal, že skutečnosti v předaném materiálu nemůže ověřit ani vyloučit, proto se rozhodl podat podnět policii.

"To je standardní cesta, jak policie funguje. Není to trestní oznámení, prostě jenom informace," dodal Rytíř, který je znám mimo jiné jako zástupce lidí, které obvinil ČEZ z nelegálních odběrů elektřiny.

"Všechny investice do vozidlového parku ČD Cargo vycházejí z obchodních potřeb firmy a aktuální situace na trhu. Požadavky obchodního úseku ČD Cargo jsou po posouzení finančních možností následně zapracovány do investičního plánu, který je vždy součástí podnikatelského plánu na kalendářní rok," napsal v úterý Bazala v prohlášení pro média.

Bazalu odvolalo vedení mateřských Českých drah v polovině června. Jako důvod uvedlo neuspokojivé hospodaření a obstrukce během mimořádného auditu, který má ukázat skutečný stav firmy. V reakci na postup generálního ředitele ČD Petra Žaludy v cargu zařadila dozorčí rada ČD na program pátečního jednání diskusi o odvolání Žaludy.

 

Právě se děje

Další zprávy