Nové Boeingy mají další problém. Vracejí se do hangárů

Petr Jemelka Petr Jemelka
25. 6. 2010 17:08
Největšímu konkurentovi evropského Airbusu A380 se stále lepí smůla na paty
Foto: Reuters

New York - Americký výrobce letadel Boeing oznámil, že musel kvůli závadě ocasních ploch pro řízení stability stroje zastavit zkušební lety všech třiadvaceti dosud vyrobených Boeingů 787 Dreamliner.

Komerční výroba nových Boeingů, které mají být, díky využití uhlíkových vláken namísto hliníku výrazně lehčí a odolnější, než dosud vyráběná dopravní letadla, by se ale neměla dál zpožďovat.

Podle vyjádření  tiskové mluvčí společnosti Boeing Yvonne Leachové je nalezená závada sice politováníhodná, ale nejde o nic vážného. Zkušební stroje by měly opět vzlétnout do osmi dnů a termíny dalších zkušebních letů i komerční výroba by se tak měly držet stanoveného časového harmonogramu.

Podle amerického serveru Chicago breaking bussines se závada vyskytla na malých součástkách koordinujících plynulé stoupání a klesání letounu. Tyto díly vyrábí italská firma Alenia Aeronautica.

Zpoždění už dva a půl roku

Jak byla závada odhalena, odmítla mluvčí Boeingu sdělit. Jisté je jedno. Dreamlinery, které se mají stát odpovědí na konkurenční Airbus A380 a díky ekologickému provozu převzít roli nejmodernějšího a nejšetrnějšího dopravního letounu, mají už teď dva a půl roku zpoždění.

Vývoj i výrobu prvních Dreamlinerů provází řada potíží. Za problémy může již zmíněna revoluční konstrukce z uhlíkových vláken, fakt, že se součástky pro nový letoun vyrábějí na více než stovce míst po celé planetě, ale také designérské nedostatky a další neduhy.

Již druhá závada vinou jednoho dodavatele

Italský dodavatel Alenia Aeronautcia už výrobu jednou zpozdil - před rokem byla objevena závada na jím dodávaných částech trupu.

Minulý červenec znamenal další zpoždění. Tentokrát byly objeveny trhliny na spojnicích trupu a křídel. Tato závada byla pro Boeing obzvlášť těžkou ranou, protože se na ní přišlo pouhý týden před plánovanou leteckou show, na které se měl Boenig 787 poprvé představit ve vzduchu.

Kvůli množícím se problémům s dodavateli v současnosti Boeing stahuje mnoho odborníků a výrobních kapacit pod svá křídla. Tím už ale nezabrání mnohamilionovým částkám, jež musí platit za zpoždění nasmlouvaných dodávek.

 

Právě se děje

Další zprávy