Další krach pod dohledem, státní zástupci řeší Moravan

Tomáš Fránek
24. 6. 2010 20:06
Na konkurz kdysi slavné letecké firmy už dohlíží krajské státní zastupitelství
Moc letadel z továrního letiště Moravanu Otrokovice už nestartuje.
Moc letadel z továrního letiště Moravanu Otrokovice už nestartuje. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Na konkurz další známé zkrachovalé firmy dohlíží státní zástupce.

Po OP Prostějov Krajské státní zastupitelství oznámilo, že vstupuje také do konkurzu letecké továrny Moravan Aviation, výrobci světově proslulých letounů Zlin.

Firma zkrachovala kvůli dluhům ve výši sto milionů korun a od března je v konkurzu.

Posílejte všechny rozhodnutí

Nyní všechny dokumenty a smlouvy například o prodeji majetku firmy získají i státní zástupci, kteří je budou prověřovat. Vyplývá to z dokumentu, který státní zástupci poslali soudu a deník Aktuálně.cz ho má k dispozici.

„Krajské státní zastupitelstvo prosí o doručování podání a rozhodnutí vydaných soudem," uvedeno v oznámení o vstupu státního zastupitelství do řízení.

Moravan, kterého před čtyřmi roky získala irská firma QucomHaps Holding, dluží asi 90 věřitelům. Firma skončil v konkurzu už podruhé. Mezi věřiteli figuruje například společnost Barum Continental, Celní úřad ve Zlíně, Česká národní zdravotní pojišťovna, Český metrologický institut, Znojemské strojírny a dlouhá řada bývalých zaměstnanců podniku.

 Už v květnu Krajský soud v Brně povolil prodej majetku firmy. Mezi prodávaným majetkem jsou pozemky, budovy, internetové domény i kombinovaná ochranná známka.

Firma tak prodala majetek za 40 milionů korun. Skladové zásoby získala společnost Zlín Aircraft, která působí na stejném areálu jako Moravan Aviation.

Domény www.moravan.cz a www.zlinaircraft.cz a ochrannou známku Moravan Avation koupila za 714 tisíc korun  pražská společnost Tedeko Estates, která je ale z firmou Zlín Aircraft personálně propojena.

Majetek se už prodává

Majitel firmy, irský QucomHaps Holding, zároveň neuspěl se svou pohledávkou na 28,3 milionu korun. Důvodem pohledávky měly být údajné smlouvy o půjčce a mzda generálního ředitele. "Podle názoru insolvenčního správce (Daniela Ševčíka) šlo o simulované právní úkony, které vlastně právně nikdy nevznikly," uvedla mluvčí soud Miroslava Sedláčková.

Tradice firmy z Otrokovic sahá do roku 1934, kdy ji založila společnost Baťa jako Zlínské letecké závody. Podnik začal výrobou bezmotorových, pak také motorových kluzáků a letadel.

Výroba se rozšířila na sportovní, zemědělské a cvičné letouny. Ty nesly značku Zlín a nejznámějším z nich byl stroj Z-XII, který byl v té době nejrozšířenějším sportovním letounem v Evropě.

Světového věhlasu dosáhla také letadla Zlín Trenér, která v šedesátých a sedmdesátých letech určovala trend ve vývoji letadel pro leteckou akrobacii. Továrna celkem vyrobila přes 5 tisíc letadel, v posledních letech ale vyráběla jenom několik letadel ročně.

Podobně jako na konkurz Moravanu dohlíží státní zástupci i bankrot OP Prostějov.

Konkurz OP, který svým věřitelům dluží asi 1,6 miliardy korun, provází pověst podivné akce. Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová si nechala zpracovat jeho souhrnnou analýzu. Ze zprávy, kterou předložila vládě, však vyplynulo, že řízení není v rozporu se zákonem.

 

Právě se děje

Další zprávy