Letiště Praha snížilo kvůli krizi zisk o 400 milionů

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
17. 6. 2010 15:37
Z prvního roku existence jako akciová společnost vyšlo letiště dobře, i když mu v krizi ubyli pasažéři.

Praha - Méně odbavených cestujících, a pokles zisku o 400 milionů, ale přesto miliardový výdělek. Tak dopadl krizový rok 2009 v číslech o hospodaření Letiště Praha. Největší tuzemské letiště vydělalo před zdaněním 1,064 miliardy korun, o rok dříve to bylo 1,486 miliardy. Počet odbavených cestujících poklesl o necelých osm procent.

Rok 2009 byl prvním v historii, kterým společnost prošla jako akciová společnost. Údaje za rok 2008 jsou pouze za 11 měsíců. V jejich průběhu státní podnik Správa Letiště Praha vykázal hrubý zisk 1,7 miliardy korun.

"I přes negativní očekávání vývoje přijala společnost Letiště Praha pro rok 2009 stejný plán, jaký byl schválen pro letiště i v provozně historicky nejlepším roce 2008," uvedla mluvčí letiště Michaela Lagronová.

Co se týká celkových provozních výnosů, podařilo se Letišti splnit jejich naplánovanou úroveň na 95,7 procenta. Krize tak výsledek ovlivnila přesto, že se na ni vedení letiště připravilo snížením počtu pracovních míst o 10 procent.

Zároveň Prahu nepostihl tak masivní odliv cestujících jako jiná středoevropská letiště. Zatímco přes Ruzyni prošlo o 7,8 procenta méně lidí, Vídeň vyčíslila pokles na 8,3 procenta, Varšava na 12,3 procenta a Bratislava dokonce na 22,9 procenta.

"Vývoj příjmů z leteckých činností odpovídal poklesu počtu cestujících, ale tento pokles se podařilo částečně kompenzovat udržením výnosů z neletecké činnosti, kde se pozitivně projevil zejména růst výnosů z nájemného o 10,6 procenta," dodala Lagronová.

Výhled do letošního roku na základě výsledků za první čtvrtletí vypadá optimisticky. Cestujících v porovnání s loňským rokem přibylo o sedm procent, roste také průměrná obsazenost letadel.

 

Právě se děje

Další zprávy