České dráhy odvolaly vedení ČD Cargo kvůli ztrátám

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 6. 2010 14:20
Místo čtyř dosavadních šéfů usedne ve vedení ČD Cargo generální ředitel drah a jeho náměstci.
Vedení Českých drah teď zasedlo i v čele dceřiné společnosti ČD Cargo. Ilustrační foto.
Vedení Českých drah teď zasedlo i v čele dceřiné společnosti ČD Cargo. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vysoká ztráta a nedostatečné vysvětlení šéfům mateřských Českých drah zlomily vaz představenstvu společnosti ČD Cargo. Valná hromada firmy, kterou představuje vedení drah, dnes odvolala čtyři členy představenstva dceřiné společnosti, která má na starosti nákladní dopravu a rovnou zvolila nové vedení.

Z ČD Cargo, která byla v loňském roce ve ztrátě 378 milionů korun, odjedou Josef Bazala, Václav Andrýsek, Rodan Šenekl a Bogdan Heczko. Na jejich místo nastoupí generální ředitel Českých drah Petr Žaluda a jeho dva náměstci Michal Nebeský a Milan Matzenauer.

"Valná hromada tak rozhodla z důvodu dlouhodobě nedostatečné spolupráce odvolaného představenstva s vlastníkem společnosti při řešení neuspokojivého hospodaření. Vlastníkovi není dlouhodobě umožněno zjistit, do jaké míry byly a jsou problémy v hospodaření ČD Cargo způsobeny globální finanční krizí, nebo rezervami v řízení firmy," zdůvodnil v tiskové zprávě rozhodnutí valné hromady mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Uvedl, že nový generální ředitel společnosti ČD Cargo bude vybrán v řádném výběrovém řízení.

Ministerstvo dopravy informovali šéfové Českých drah o svém rozhodnutí e-mailem. "Ministr dopravy Gustav Slamečka na základě této informace požádal vedoucí představitele řídícího výboru a dozorčí rady společnosti ČD, aby od představenstva ČD zjistili detailní důvody pro uvedenou změnu," uvedl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

 

Právě se děje

Další zprávy