Krize přinesla odklon kupců aut od finančního leasingu

Radek Pecák Radek Pecák
29. 6. 2010 16:27
V příštím roce očekává ŠkoFin již dvouciferný růst
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poté, co teď na konci června skonči možnost zrychlených odpisů pro podnikatele, kteří si pořizovali nové vozy, očekává společnost Škofin lehký pokles trhu s automobily v ČR.

Pro Aktuálně.cz to uvedl vedoucí oddělení marketingu společnosti Jan Kloud. Podle něho byl největší efekt tohoto opatření v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy podnikatelé prostřednictvím firmy nakoupili o 89 procent vozidel více než ve stejném obdobní loňského roku.

Samozřejmě, že motivace koupě vozu s možností zrychleného odpisu byla jen jedním z důvodů, proč se auta prodávala lépe než vloni. Tím druhým důvodem je mírné oživení ekonomiky. Ve srovnání s výsledky celého roku 2010 očekává podle Klouda Škofin mírně lepší výsledek, pro příští rok pak již dvouciferný růst zhruba mezi deseti až patnácti procenty. 

Lidé častěji chodí kupovat za hotové

Škofin měl štěstí, že v době krize se změnila cenová politika Škodovky ve prospěch zákazníků.

Krize se podle zkušeností Škofinu projevila několika významnými jevy. Například výrazně klesl podíl lidí, kteří využívají finančních služeb při koupi vozu ve prospěch těch, kteří kupují za hotové. Z dřívější téměř poloviny financujících klientů je to nyní jen 35-40 procent.

Dále také opět ubylo lidí, kteří využívají leasing. "Lidé prostě chtějí mít vůz v nejisté době psaný na sebe, a tak volí úvěr," vysvětluje Kloud. zatímco ještě v roce 2008 lidé nový vůz financovali z 80 procent formou finančního leasingu a jen pětina volila úvěr, vloni se tento poměr zcela otočil. "Letos tento trend pokračuje a dokonce ještě zesiluje," sdělil Kloud.

Škofin je stále tuzemskou jedničkou

Právě v době krize začala řada podnikatelů volit možnost operativního leasingu. Podle Klouda už tuto možnost volí i malé firmy, které mají  často pouze jen dvě či tři auta.   

Vloni objem obchodů leasingové firmy ŠkoFIN, která je šestou největší tuzemskou leasingovou společností, klesl  na 6,7 miliardy Kč. O rok dříve činil 10,4 miliardy Kč.

Přesto si ŠkoFIN udržel vedoucí pozici ve financování osobních a užitkových vozů, poprvé obsadil také první místo v kategorii podnikatelských úvěrů.

 

Právě se děje

Další zprávy