ČSA dobývají Asii, SkyTeam získal Vietnam Airlines

Karel Toman
11. 6. 2010 12:24
Aliance získala desátého člena, po Asii s ní teď můžete cestovat na jednu letenku
Boeing 777 společnosti Vietnam Airlines
Boeing 777 společnosti Vietnam Airlines | Foto: wikipedia.com

Hanoi/Praha - Prvního zástupce z jihovýchodní Asie získala aliance SkyTeam. Přijetím Vietnam Airlines se počet jejích členů zakulatil na deset. Počet destinací této aliance v důležité bráně do Asie rozšířil o 20 a SkyTeam jich teď nabízí skoro 900.

Mimo jiné tak SkyTeam "vsunul nohu do dveří" země, kterou banka Goldman Sachs zařadila na seznam Next Eleven - jedenácti zemí, které se v 21. století stanou největšími ekonomikami světa vedle zemí skupiny BRIC.

Po Asii odteď na jednu letenku

"Vietnam Airlines díky síti svých destinací a možnosti hladkého přestupu na lety partnerských aerolinií napomáhají širší možnosti využití důležitých letišť SkyTeamu v Pekingu, Kantonu, Paříži, Soulu a Tokiu," přiblížila Hana Hejsková, mluvčí ČSA, které jsou také členem SkyTeamu.

Vietnam Airlines tak SkyTeamu přinesou nové destinace k programu  Round the World Pass i Asia Pass, který klientům umožní cestovat po Asii s využitím jedné letenky.

"Kromě toho budou Vietnam Airlines zahrnuty do všech našich globálních balíčků, které nabízíme firemním klientům," řekl generální ředitel SkyTeamu Marie-Joseph Malé.

Členství ve SkyTeamu je podmíněno mimo jiné i vzájemným uznáním věrnostních programů, přístupem do salónků nebo přednostním odbavením zavazadel.

Letadlem do ekonomického zázraku

Vietnamskou ekonomiku čeká podle analytiků dvouciferný růst, podle Goldman Sachs bude roku 2025 sedmnáctá největší na světě a podle společnosti PricewaterhouseCoopers dosáhne roku 2050 až 70% výkonu ekonomiky Velké Británie.

Vietnam Airlines, národní vietnamský dopravce se sídlem v Hanoji, létají na 71 linkách do 20 domácích a 26 mezinárodních destinací. Každý den vypravují více než 250 letů.

Aerolinie provozují mladou flotilu 70 moderních letadel, kterou tvoří především typy Boeing 777, Airbus A330, A321/320s a předpokládají její další rozšíření na 115 letadel do roku 2015, popřípadě na 165 letadel do roku 2020.

Slavnostního aktu přijetí do aliance se ve středu 9. června v Hanoi mimo jiné zúčastnil vietnamský premiér Nguyen Tan Dung a prezident českých aerolinií Miroslav Dvořák. Součástí programu bylo i představení prvního letadla Vietnam Airlines v barvách SkyTeamu.

 

Právě se děje

Další zprávy