Piloti ČSA souhlasí s propouštěním v podání nových šéfů

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 6. 2010 14:10
Piloti si nechali udělat vlastní analýzu, která potvrdila, že nový management postupuje správně.

Praha - Piloti ČSA souhlasí se způsobem, jakým nový management naplánoval restrukturalizaci ČSA. Správnost plánů jim potvrdila nezávislá analýza, kterou si České sdružení dopravní pilotu CZALPA nechalo vypracovat v průběhu května.

"Vítáme otevřenou komunikaci současného managementu a jeho závazek minimalizovat sociální dopady na námi zastupované zaměstnance. Za tohoto předpokladu jsme připraveni podporovat restrukturalizační kroky a aktivně spolupracovat na ozdravení českých aerolinií," uvedl Filip Gaspar, prezident CZALPA.

Vedení ČSA chce v letošním druhém pololetí snížit počet pilotů ze současných 460 na 420 a dalších 40 pilotů by mělo jeho řady opustit v následujících dvou letech. Nový management chce při snižování stavu využívat co nejvíc přirozené fluktuace a přislíbil pilotům pomoc při hledání práce v zahraničí.

"Spolupráce s odborovými organizacemi je v těchto dnech v Českých aeroliniích konstruktivní. Podílely i na přípravě restrukturalizačních kroků. Odchody z nadbytečnosti se nám tedy s největší pravděpodobností podaří minimalizovat. Připravujeme možnosti flexibilního uplatnění pilotů včetně možnosti práce u jiných provozovatelů, a to ať už v podobě pronájmu posádky třetí straně anebo umožněním neplaceného volna," upřesnil za ČSA viceprezident pro letový provoz Marek Týbl.

Součástí restrukturalizačního plánu ČSA je mimo jiné i optimalizace sítě linek. České aerolinie se chtějí zbavit prodělečných linek a prodat část letadel. V jejich barvách budou od roku 2012 létat pouze letouny typu Airbus, včetně osmi dříve objednaných, naopak všechny Boeingy plánují aerolinky prodat

"Na rozdíl od předchozích restrukturalizačních úvah, které primárně vycházely ze snižování nákladů, je nyní hlavním bodem restrukturalizační strategie nová koncepce dopravní sítě. Půjde o pečlivě promyšlené a propočítané změny, které budou samozřejmě zohledňovat aktuální vývoj trhu," uvedl prezident ČSA Miroslav Dvořák poté, co restrukturalizační plán aerolinek schválila vláda.

Zároveň se mění struktura aerolinek, které se z jediného kolosu mění na holding, jehož hlavou bude mateřská ČSA soustředěná pouze na dopravu a její dceřiné společnosti se samostatným hospodařením budou zajišťovat další specializované letištní služby. Už se tak oddělil například handling, tedy odbavení cestujících i zavazadel a naposledy charterové doprava.

 

Právě se děje

Další zprávy