V dubnu lidé létali jen málo. Mohla za to sopka

Radek Pecák Radek Pecák
10. 6. 2010 10:58
Počty přepravených cestujících naopak narostly tureckým, ale i rakouským aeroliniím
Foto: Reuters

Brusel  - Sopečný prach způsobil, že evropským leteckým společnostem klesl v dubnu počet přepravených cestujících meziročně o 15,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Asociace evropských leteckých společností (AEA).

Kvůli velkému dubnovému poklesu zmizelo ze statistiky i předchozí částečné oživení z prvního čtvrtletí. Od počátku roku se tak počet cestujících snížil proti prvním čtyřem měsícům loňského roku o 2,5 procenta. Příjmy na cestujícího a kilometr pak v dubnu klesly o 15,8 procenta a od počátku roku o 1,6 procenta.

Ne všechny aerolinie v Evropě však prach z islandské sopky ovlivnil stejně negativně. Čtyři letecké společnosti dokonce zaznamenaly nárůst přepravy. Patřily mezi ně rakouské Austrian Airlines, ukrajinské Ukraine International Airlines, rumunské aerolinky Tarom a Turkish Airlines.

Řada aerolinek mělo propad více než pětinový

Naopak deset leteckých společností zaznamenalo propad o více než 20 procent. Nejhorší měla britská BMI - 39,3 procenta.

AEA na základě svých údajů přesto očekává, že letecká doprava letos v Evropě poroste. V týdnech, kdy prach dopravu neomezuje, totiž v květnu v meziročním srovnání přibývá mezi 6-8 procenty cestujících.

AEA má celkem 36 členů. Patří mezi ně aerolinky s pravidelnými letovými řády. Ročně členové asociace přepraví 347 milionů cestujících a šest milionů tun nákladu. Létají 2160 letadly do 662 destinací ve 162 zemích, denně vypraví 11 400 letů. Jejich roční obrat se pohybuje kolem 70 miliard eur (1,8 bilionu Kč) a zaměstnávají přímo 385 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy