Automobilovému průmysl klesly tržby o 14 procent

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
4. 6. 2010 9:54
Automobilkám a výrobcům dílů sice klesly tržby, výroba všech vozidel celkem ale překročila milionovou hranici.
V Česku se loni vyrobilo přes milion aut všech kategorií. Ilustrační foto.
V Česku se loni vyrobilo přes milion aut všech kategorií. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Celkem čtrnáct procent odřízl krizový rok 2009 z tržeb českého automobilového průmyslu. Poklesly na 606 miliard korun. Tržby z tohoto odvětví jsou přitom nezanedbatelnou položkou v příjmech českého průmyslu.

Loni představovaly 18,8 procenta všech průmyslových tržeb. Informovalo o tom Sdružení automobilového průmyslu.

Zároveň se snížil také export automobilek a výrobců automobilových součástek o 11 procent, ale zvýšila se výroba vozů všech kategorií, a to o tři procenta na 1, 002 milionu aut. Na překročení milionové hranice měly velký podíl tři automobilky vyrábějící v Česku - Škoda Auto, Hyundai a TPCA. Celkově vyrobily o 4,5 procenta více aut, tedy 976 435 vozů.

"Na jednotlivé výrobní segmenty automobilového průmyslu působila ekonomická recese různou intenzitou. Dobře si vedla výroba osobních automobilů. V ČR se jich vyrobilo historicky rekordní množství, a i díky tomu celková produkce silničních vozidel překročila hranici jednoho milionu," konstatoval prezident sdružení Martin Jahn. Letošní rok by podle něj měl být ve znamení oživení.

Zástupci svazu konstatovali, že Český automobilový průmysl na krizi reagoval pružněji než ty ve větších zemích, jako například USA, a byl proto stabilnější.

Generální ředitel Brano Group ale upozornil na problém, který autoprůmysl čeká v blízké budoucnosti.. "Máme relativně slušnou úroveň pracovní síly a techniků, ale jejich počet se snižuje. ČR by měla podpořit vzdělávání v těch odvětvích, která jsou schopna se udržet. Mezi ně patří autoprůmysl," poznamenal Pavel Juříček.

V loňském roce klesl kvůli krizi počet lidí zaměstnaných v tomto odvětví o více než 12 tisíc na 117 112 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy