Dráhy zlevní část jízdenek a zmírní některá omezení

Petr Kučera Petr Kučera
2. 6. 2010 10:30
Levnější jízdenky mezi krajskými městy bude moci koupit každý, zároveň se rozšíří sleva eLiška
Foto: České dráhy

Praha - České dráhy rozšíří nabídku zlevněných elektronických jízdenek mezi vybranými městy. Slevy, které mají přilákat více cestujících, dnes představil náměstek pro obchod a marketing Miroslav Šebeňa. Platit začnou společně s dílčími změnami jízdního řádu od 13. června.

Mezi krajskými městy budou moci cestující využít elektronickou jízdenku SporoTiket. Oproti podobné dosavadní nabídce je nově určena všem, nejen držitelům slevových karet.

Počet zvýhodněných jízdenek zůstane omezený. "Cena se bude vyvíjet podle zájmu o cestování na určité trase. Zákazník, který se rozhodne pro nákup včas, má větší šanci získat SporoTiket za výhodnou cenu," říká Šebeňa. Například pro trasu Praha - Brno má stát 190 korun. Běžné jízdné je přitom 316 korun, s Kilometrickou bankou 255 korun a pro držitele zákaznických karet 237 korun.

Dráhy také zmírní dosavadní omezení pro nákup elektronických jízdenek eLiška. Nově si ji půjde koupit nejen na cestu mezi krajskými městy, ale také mezi krajským městem a vybranými většími městy po celé republice, pokud je tarifní vzdálenost větší než 50 kilometrů. Celkem půjde o zhruba 115 měst.

Nově bude možné koupit jízdenku eLiška nejen přes internet či automat, ale také přímo u pokladen. Ovšem nikoliv v den odjezdu. Levnější variantu musí zájemce koupit nejdéle tři dny předem. Od následující půlnoci - dva dny před prvním dnem platnosti konkrétní jízdenky - začne prodej dražší varianty.

Tak jako dosud je množství těchto výhodných jízdenek omezeno. Koupit si ji navíc mohou jenom uživatelé zákaznické karty (aplikace In-zákazník), tedy nikoliv všichni zájemci.

Foto: České dráhy
Čtěte také:
[České dráhy opraví 58 vagónů. Budou na vás mluvit
Změna na dráze. Průvodčí se zbaví nechtěných čepic
Rychlíky nebudou žluté. Stát dal zakázku Českým drahám

Další novinkou je rozšíření nabídky zlevněných eTiketů do řady míst na Slovensku. "Například z Chebu do Žiliny se nočním vlakem v lůžkovém kupé dostanete za 736 korun, z Pardubic do Liptovského Mikuláše dojedete denním spojem za 395 korun a lůžkový vlak z Českých Budějovic až do Košic přijde na 789 korun," upřesňuje Šebeňa.

O polovinu levnější než dosud má být i cesta na pražské letiště, pokud si zákazník koupí jednotlivou vnitrostátní jízdenku "Vlak+ letiště Praha". Ta mu bude platit i pro cestu zpátky, tedy za cenu jednosměrného jednotlivého jízdného. "Podmínkou je, že na zpáteční cestě bude mít cestující jízdenku orazítkovanou z letiště," dodává Šebeňa.

 

Právě se děje

Další zprávy