Jančura pošle v den voleb Evropě stížnost na vlaky

Tomáš Fránek
26. 5. 2010 15:10
Firma podnikatele Radima Jančury pošle dlouho avizovanou stížnost na postup českých úřadů
Foto: Jan Langer

Brno - V den voleb odejde do Bruselu stížnost na to, jak se v Česku rozdělují miliardy na vlakovou dopravu v krajích.

Dopisuje ji společnost RegioJet podnikatele Radima Jančury. Muže, který dlouhodobě kritizuje, jak české a moravské kraje rozdělují miliardové dotace na vlakovou dopravu.

Kraje původně zvažovaly, že na provozovatele vlakové dopravy vypíšou tendry, kterých se chtěla zúčastnit i Jančurova firma RegioJet. Nakonec ale všechny kraje podepsaly dlouhodobé smlouvy s Českými drahami a na zakázku kolem 150 miliard korun tendry buď vůbec nevypsaly, anebo vypsaly a pak je zrušily.

Jak vládnou hejtmani

České dráhy se zavázaly investovat do roku 2012 do nákupu nových vozidel 875 milionů korun. "To je třikrát méně, než představovala naše nabídka," tvrdí Jančura. Soukromí dopravci podle něj navíc nabídli snížení jízdného o asi deset až 15 procent.

RegioJet avizoval podání stížnosti už několik měsíců, nakonec ji odešle až v pátek poté, co ve většině krajů uspořádala firma jízdy novými vlaky.

"Výlety žlutými vlaky po českých krajích jsou vlastně jakási předvolební akce. Jde o to, aby si lidé uvědomili, že kraje, jimž vládnou sociální demokraté, se rozhodly dát největší zakázku v historii České republiky - nikoliv železnice, ale České republiky, zakázku za 150 miliard na 15 let - Českým drahám," řekl Jančura.

Stížnost je velmi rozsáhlá. "Je to asi tisícistránkový dokument, který popisuje situaci, jak hejtmani v celém Česku uzavřeli trh a nerespektovali zájem ostatních dopravců, kteří chtěli vstoupit na tuzemský trh," řekl už několikrát Jančura, podle kterého je jednání hejtmanů protizákonné a v rozporu s názorem Evropského soudního dvora.

Kvůli podobné situaci už Evropská komise šetří postup spolkových zemí v Německu. I tam politici zvýhodniĺi státní německé dráhy.

Dráhy slibují vlaky za miliardy

České dráhy na stížnosti Jančury odpovídají informační ofenzívou. Ve všech krajích, kde RegioJet představil svoje vlaky, pořádají společně s kraji tiskové konference a avizují, za kolik miliard nakoupí nové vlaky.

Dnes dráhy oznámily, že koupí pro Karlovarský a Ústecký kraj nové osobní vlaky pro provoz na regionálních tratích asi za 1,5 miliardy korun. Do provozu budou nasazeny do tří let.

Podle šéfa drah Petra Žaludy není vyloučeno, že by se první nové soupravy mohly na regionálních tratích v Karlovarském a Ústeckém kraji objevit už v závěru roku 2011. "Požadavkem je například, aby soupravy byly nízkopodlažní, měly klimatizaci, bezbariérové toalety a audiovizuální informační systém i čalouněné sedačky," dodal Žaluda.

 

 

Právě se děje

Další zprávy