Toyota zastavila prodej Lexusů, čeká na nové díly

Petr Jemelka Petr Jemelka
25. 5. 2010 15:40
Prodej by měl být obnoven během tří týdnů.
Nejluxusnější Lexus s hybridním pohonem stojí 2249167 Kč.
Nejluxusnější Lexus s hybridním pohonem stojí 2249167 Kč. | Foto: Aktuálně.cz

New York - Japonská automobilka Toyota zastavila prodej modelů Lexus LS Sedan. Přerušení prodeje automobilů, na které se v Severní Americe, Japonsku a dalších zemích vztahovala svolávací akce kvůli závadám řízení, by mělo trvat zhruba tři týdny, do té doby, než dealeři obdrží nové řídící jednotky.

V pátek musela Toyota kvůli problémům s řízením svolat zpět do servisu 3 800 amerických Lexusů LS 460 a sedanů LS 600h.

Již dříve kvůli stejné závadě svolala zhruba 4500 automobilů v Japonsku a 2750 v dalších zemích. České republiky se tento problém netýká. 

Závada na řízení se projevuje cukáním volantu při prudkých zatáčkách, například při otáčení a bude vyřešena výměnou celé počítačové řídící jednotky.

Podle tiskového mluvčího Toyoty Briana Lyonse, na kterého se odvolává agentura AP, nebudou dealeři lexusů modely, kterých se problém týká, prodávat, dokud nové řídící jednotky neobdrží. První nové součástky by přitom měly začít přicházet v půlce června tohoto roku.

Letos se přitom nejedná o první problémy největšího výrobce automobilů na světě. Toyota byla nucena svolat po celém světě k opravě přes osm milionů automobilů kvůli problémům s nechtěným zrychlováním. U některých problémů se zase objevily problémy s brzdami.

Také proto japonský výrobce aut minulý měsíc souhlasil se zaplacením rekordní pokuty 16,4 milionu dolarů (přes 340 milionů Kč), kterou jí kvůli údajnému zatajování problémů s vadnými plynovými pedály vyměřily úřady ve Spojených státech.

 

Právě se děje

Další zprávy