Air Slovakia jde do konkurzu, přijde i o licenci

Ekonomika Ekonomika
24. 5. 2010 23:40
Společnosti se dlouhodobě nedařilo
Foto: Aktuálně.cz

Bratislava - Letecký dopravce Air Slovakia se ocitl v konkurzu.

Informovala o tom Slovenská televize (STV) s tím, že společnost zároveň s vysokou pravděpodobností přijde i o leteckou licenci.

V pondělí totiž vypršela lhůta, kdy se mohla Air Slovakia odvolat k ministerstvu obrany. Podle posledních informací tak neučinila.

"Pokud návrh na rozklad do půlnoci nepřijde, vydané rozhodnutí nabude právní moci," citovaly agentury mluvčího ministerstva Stanislava Jurikoviče.

Konkurz už je neodvratný. "Dnes jsme návrh na vyhlášení konkuru podali," potvrdil restrukturalizační správce společnosti Vladimír Neuschl pro STV. "Důvod je zřejmý - dlouhodobá nepříznivá obchodní a finanční situace."

Slovenská média psala o problémech Air Slovakia už na začátku roku.

Deník Aktuálně.sk například v lednu zjistil, že aerolinky již delší dobu vyplácejí mzdy svým zaměstnancům s několikaměsíčním zpožděním, a to zejména palubnímu personálu. Někteří již kvůli tomu podali výpověď.

Tehdy dlužila Air Slovakia svým zaměstnancům celkově 40 až 50 milionů eur.

Celý článek o tehdejší situaci si na Aktuálně.sk můžete přečíst ZDE.

Spekulace, že dopravce končí, posílily 3. května, kdy firma přišla o leteckou licenci, mohla se však proti odebární tohoto oprávnění bránit.

Air Slovakia vznikla v červnu 1993. V roce 2006 ji koupil britský podnikatel Harjinder Sigh Sidhu. V květnu 2008 zrušil nejstarší slovenský letecký dopravce pravidelné linky do Tel Avivu, Larnaky a Kuvajtu.

 

Právě se děje

Další zprávy