Avia už svůj elektromobil testovala. Brzy oznámí cenu

Radek Pecák Radek Pecák
22. 5. 2010 8:03
V USA již podobných automobilů jezdí sedm desítek
Místo znaku letňanské automobilky je na předku vozu označení britské firmy
Místo znaku letňanské automobilky je na předku vozu označení britské firmy | Foto: avia

Praha - Už i praktické testy v pražském provozu má z sebou elektrický nákladní vůz, který společně vyrábí letňanská automobilka Avia Ashok Leyland Motors (AALM) s firmou Smith Newton z Velké Británie. 

Elektrická výbava pochází z britské firmy, naopak podvozek a kabina se vyrábí v Avii. Oficiální premiéru bude mít tento vůz na brněnském veletrhu užitkových vozidel Autotec 2010 začátkem června.

"Elektrické auto jsme otestovali v rámci týdne pražské elektromobility a jízdu v dopravní špičce po Praze vůz zvládl bez problémů. A právě na největším evropském veletrhu užitkových vozidel chceme začít oslovovat zákazníky z České republiky a z dalších zemí střední a východní Evropy," přibližuje plány výkonný ředitel AALM Marcus Pauels.

Podobné vozy přitom obě firmy již s úspěchem dodávají do USA. Dosud jich tam dodali zhruba 70 kusů.

 

Cenu oznámí v Brně

Manažer marketingu AALM Michal Bačkovský pro deník Aktuálně.cz sdělil, že cena pro český trh bude oznámena na autosalonu v Brně. "Doufáme ale, že by se v budoucnu mohla podstatně snížit, pokud by byl schválen systém státních dotací pro elektromobily," sdělil Bačkovský.

Nyní již evidují několik tuzemských  zájemců o dodávku tohoto vozu. Ve větší míře bychom však elektrické Avie, jejichž dojezd na jedno nabití akumulátoru je přibližně 200 kilometrů, měli začít vídat na našich silnicích až zhruba za dva roky.

 

Právě se děje

Další zprávy