Prodej aut v EU: Steroidy zvané šrotovné už nefungují

Ekonomika Ekonomika
17. 5. 2010 11:35
Po deseti měsících růstu, kdy prodej aut držely nad vodou dozvuky šrotovného, čísla klesla

Brusel - Dosud to vypadalo, že šrotovné bylo pro evropský automobilový průmysl tou pravou záchrannou sítí. Údaje o prodeji nových osobních aut za duben ale dávají za pravdu spíš těm, kdo upozorňovali na krátkozrakost tohoto řešení. Poprvé po deseti měsících totiž prodej vozů v Unii klesl, a to o 7,4 procenta, jak informovalo Evropské sdružení výrobců automobilů.

Podle jeho údajů se v Evropě prodalo 1,135 milionu aut. Za první čtyři měsíce letošního roku prodej vystoupal postupně o 5 procent, pokulhává ale srovnání letošního dubna s loňským, který byl nadopovaný šrotovným.

 

"Takto slabý duben evropský automobilový trh už dlouho nepamatuje. Loňské prodeje byly uměle nadhodnoceny tím, že řada zemí zaváděla tzv. šrotovné. Důkazem vlivu šrotovného je především Německo, které letos zaznamenalo výrazný propad právě díky tomu, že řada obyvatel uspíšila své nákupy v loňském roce a využila šrotovné," upozornil Jan Linhart, partner poradenské společnosti KPMG.

Podle agentury Reuters pocítila evropská automobilová velmoc v dubnu propad v prodeji aut o 31,7 procenta, šrotovné se přestalo vyplácet už loni v září. Prémie na výměnu starého auta za nové stále ještě funguje ve Francii, byť v osekané podobě. Tamní prodejci si také v meziročním srovnání připsali o 1,9 procenta prodaných aut víc než před rokem.

 

Právě se děje

Další zprávy