Jak do Chorvatska? Dubrovník otevřel nový terminál

Petr Jemelka Petr Jemelka
12. 5. 2010 17:15
Do Chorvatska každý rok směřuje přes 600 tisíc českých turistů
Kapacita letiště se zdvojnásobila
Kapacita letiště se zdvojnásobila | Foto: Erste Bank

Dubrovník - V chorvatském přístavním městě Dubrovníku bylo otevřena nová část rozšířeného mezinárodního letiště. Nový terminál B umožní přiletět do jedné z nejvyhledávanějších jadranských destinací dalším tisícům turistů.

Příležitost dostat se k moři v jižní Dalmácii letadlem by mohli ocenit také čeští turisté, kteří se každoročně musí na dovolenou trmácet po přeplněných dálnicích, ke tráví dlouhé hodiny v dopravních zácpách.

Zpáteční letenka do Dubrovníku vyjde zhruba na osm tisíc korun na jednoho. Za cestu autem z Prahy zaplatíte při současných cenách pohonných hmot a se započtením mýtného zhruba stejnou částku.

České dráhy navíc letos poprvé po devíti letech nevypraví slavný Jadranský Express, který zprostředkovával přímé železniční spojení Česka s Chorvatskem. Nejlevněji vyjde cesta autobusem. Zpáteční jízdenku z Prahy pořídíte do čtyř tisíc korun.

Podle posledních odhadů stráví v Chorvatsku svou letní dovolenou každý rok více než 600 tisíc Čechů. Samotný Dubrovník nejčastěji navštěvují turisté ze západní Evropy. Početně největší skupinu návštěvníků tvoří turisté z Velké Británie, Francie, Německa, Španělska, Itálie a Irska.

Stavbu platila Erste

Rozšíření třetího největšího chorvatského letiště v Dubrovníku z větší části financovala Erste Bank, rakouská banka, pod níž spadá také Česká spořitelna.

"Podporujeme vývoj infrastruktury ve střední a východní Evropě v těch sektorech, které mají rozhodující vliv na ekonomický růst jednotlivých zemí. V Chorvatsku připadá na cestovní ruch zhruba jedna pětina HDP, proto má tato oblast i pro nás velkou prioritu," vysvětlil Werner Weihs-Raabl, ředitel sektoru financování infrastruktury a veřejného sektoru v Erste Group.

 

Právě se děje

Další zprávy