EK slíbila, že se příště s popelem vyrovná lépe

Petr Jemelka Petr Jemelka
4. 5. 2010 17:13
O kompenzacích leteckým dopravcům zatím žádná země nemluví
Příště prý EU zareaguje pružněji
Příště prý EU zareaguje pružněji | Foto: Naďa Straková

Brusel - Ministři zemí EU se shodli na tom, že je pro podobné případy, jako bylo uzavření nebe po erupci sopky na Islandu, potřeba připravit jednotná pravidla kompenzace ušlých zisků leteckým přepravcům. 

Nikdo z přítomných ministrů se nicméně na zasedání Evropské komise nezmínil o tom, že by jeho země poskytnutní mimořádné pomoci plánovala.

„Byly některé státy, které kategoricky vystoupily, že s žádnou pomocí nesouhlasí, což bylo například Finsko a Švédsko. Pak byly státy, které se k tomu chovaly vlažně," řekla po jednání náměstkyně českého ministra dopravy Dita Schautová.

Podobné stanovisko jako Švédsko a Finsko zaujímá také Slovensko. "To jsem i já konstatoval, že státní pomoc je problematická, mohla by narušit i rovnováhu na trhu," řekl slovenský ministr Ľubomír Vážny.

Nesouhlas je i s nižšími poplatky za navigační služby

Podle něj se třeba většina zemí postavila i proti tomu, aby po určitou dobu byly nulové či nižší poplatky za navigační služby. To by ale prý způsobilo problém firmám, které tyto služby provozují.

Ani Česká republika zatím s mimořádnou kompenzací nepočítá. "Zatím vláda o ničem takovém nejednala a o ničem takovém nemám zprávy," dodala náměstkyně ministra dopravy.

Musí se stanovit limity obsahu popelu ve vzduchu 

Evropská komise se zároveň shodla na tom, že je v podobných případech nutné vytvořit krizový tým a stanovit limity obsahu sopečného popela v atmosféře, které budou považovány za kritické a budou automaticky znamenat uzavření leteckého prostoru. Přehled limitů by unie chtěla vypracovat do několika měsíců

Celkové škody, způsobené sopečným popelem z vulkánu pod ledovcem Eyjafjallajokull odhadla Komise na 2,5 miliardy eur, což odpovídá přibližně 64 miliardám korun.

Už do června by měla Evropská komise přijít s hodnocením toho, zda a jak různé aerolinky naplňovaly současná pravidla pro vyplácení kompenzací cestujícím kvůli tomu, že byly z vyšší moci nuceny lidem zrušit lety. Kvůli dubnové erupci vulkánu musely aerolinky zrušit přes 100 tisíc letů a o dopravu přišlo více než deset milionů lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy