Pozor na myčky! Občas škodí a ne vždy to kryje pojistka

Petr Kučera Petr Kučera
8. 5. 2010 6:40
Většinu škod krylo pojištění provozovatele, za některé ale mohli řidiči

Praha - Jsou myčky aut kvalitnější než dříve? Podle pojišťovny Kooperativa ano. V roce 2008 řešila 120 takových pojistných událostí a vloni už jen padesát. Naopak Česká pojišťovna nezaznamenala v předchozích pěti letech výraznější výkyvy, vloni řešila 240 těchto případů. V průměru 120 škod ročně šetří Allianz, ani ona nezaznamenala jejich výraznější pokles či růst.

"Většinu škod jsme majitelům aut uhradili z pojištění odpovědnosti (provozovatele) myčky," říká mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Podobně je tomu u České pojišťovny.

"Většinou jde o malé škody jako ulomená zrcátka, stěrače nebo poškozený lak. Průměrná výše se pohybuje okolo 11 tisíc korun," upřesňuje Káňa. Prakticky stejné zkušenosti mají také v České pojišťovně. "Nejčastějšími likvidovanými škodami jsou poškrábaný lak od kartáčů, v nichž uvízne ostrý předmět, nejčastěji část antény či kus drátu," dodává Koutská.

Myčka myla nasucho

Nejdražší škodu řešili v Kooperativě u Škody Superb. "Myčka poškodila lak na celém voze, protože v důsledku technické poruchy vydrhla vozidlo bez přívodu vody. Škoda dosáhla 140 tisíc korun," říká Káňa.

Řádově v desítkách případů však pojišťovny odmítly škodu proplatit, protože si ji řidiči způsobili sami. "Jde o maximálně desetinu případů, způsobených zejména chybným najetím do kolejnic, opomenutím odmontování antény či nesklopením zpětných zrcátek," říká Dagmar Koutská z odboru komunikace České pojišťovny. Také Kooperativa nevyplatí pojistku, jestliže řidič nedodržel předpisy, například když zapomněl na střešní nosič.

"Zřejmě nejkurióznějším případem, který však nebyl pojistnou událostí, bylo najetí řidiče do myčky i se dvěma koly umístěnými ve střešním nosiči," vzpomíná Koutská. "Motorista si neuvědomil, že je na střeše má. Do myčky však ani nenajel - svoji chybu zjistil, když se přímo ve vjezdu do ní kvůli kolům zasekl," dodává.

Foto: CCS
Čtěte také:
Benzin a nafta dál zdražují. Bude hůř, čekají analytici
ČOI: Desetina pohonných hmot v Česku nesplňuje normy
Škodovka vytáhla proti drahé naftě, pojede za 3,5 litru

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy