Novou linku D pražského metra naplánuje Metroprojekt

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
3. 5. 2010 14:40
Zájemce, který přišel s nejlevnější nabídkou, po dvou vyřazeních boj vzdal
Na nové lince už budou jezdit nové, dálkově řízené vagóny
Na nové lince už budou jezdit nové, dálkově řízené vagóny | Foto: Aktuálně.cz, metroweb.cz

Praha - Projekt nové linky D pražského metra zpracuje společnost Metroprojekt. Druhý účastník výběrového řízení - britská firma Mott MacDonald - totiž stáhl své připomínky k vyřazení z výběrového řízení vypsaného Dopravním podnikem Hlavního města Prahy.

Stavební práce na nové 11kilometrové trase, která povede z Hlavního nádraží přes Náměstí míru, Pankrác, Krč a Libuš do Depa Písnice, by tak mohly začít už v roce 2013.

Novinářům to dnes řekl místopředseda představenstva pražského dopravního podniku Antonín Weinert (ČSSD).

Mott MacDonald nabídl nejnižší cenu, přesto se musí stáhnout

Společnost Mott MacDonald sice nabídla zpracování projektu za nejnižší cenu, ale Dopravní podnik ji zamítl s tím, že ji vyhodnotil jako nereálnou. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže sice následně rozhodnutí DP zrušil, pražský dopravce však firmu znovu vyřadil s odůvodněním, že "nedodržela základní kvalifikační předpoklady".

Vedení Mott MacDonald ve Velké Británii se nakonec rozhodlo ve sporu dále nepokračovat. "Je to bolestné rozhodnutí. Nemůžeme dál pokračovat, náklady s tím spojené jsou značné. Nevidíme konce," řekl ředitel české pobočky Jiří Petrák.

Výběrové řízení bylo vyhlášeno loni v květnu a vztahuje se na vypracování projektové dokumentace pro územní a stavební řízení a výkon autorského dozoru na stavbu části trasy D.

Vítězná firma Metroprojekt a s ním vlastnicky propojená firma SUDOP za práci dostane téměř 500 milionů korun. Vagóny na nové lince D budou řízeny na dálku.

 

Právě se děje

Další zprávy