Zkrachují v Řecku hotely? Když nepřijedou Němci, ano

Tomáš Fránek
28. 4. 2010 15:40
Dovolená v Řecku pro Čechy levnější zatím nebude, napjatě se ale čeká, jestli přijedou Němci
Foto: Zahraničí

Brno/Soluň -  Byla by to další a možná smrtelná rána pro řeckou ekonomiku.

Milion lidí, které v zemi zaměstnává cestovní ruch, nyní napjatě čeká, zda do země přijedou turisté z Německa a Velké Británie.

Pro lidi cestovního ruchu, který je pro výkonnost řecké ekonomiky zásadní, je to otázka klíčová - z celkové počtu turistů, kteří zemi navštíví, tvoří Němci a Britové třetinu a za rok jich do země přijede na patnáct milionů.

"Pro spoustu lidí, kteří mají hotely nebo penziony je to otázka přežití. Němci, Britové a třeba také lidé ze Skandinávie jsou pro ně hlavní klientelou, bez nich hrozí velký propad příjmů. Třeba známý majitel hotelu mi říkal, že letos bude mít méně Švédů, už mu to potvrdily cestovky," popisuje situaci Pavel Varsamis, Čech s řeckými předky, který si nyní živí v Řecku jako průvodce.

Přežijeme krizový rok?

"Už loni nebyla situace dobrá, pokud by letos došlo k poklesu návštěvnosti, nemusí to mnoho podnikatelů vůbec přežít," říká Varsamis. Cestovní ruch se v Řecku totiž výrazně podílí na celkové zaměstnanosti, vytváří zhruba milion pracovních míst, to je 20 procent celkové zaměstnanosti této země. "Těžko se to odhaduje, ale podle toho kolik mám práce, tak je zatím letošní sezona srovnatelná s loňským rokem. Rozhodne léto," dodal průvodce.

Řecko už přitom vloni zaznamenalo kvůli krizi meziroční pokles příjezdů turistů o 7,4 procenta.

Některé informace už přitom nasvědčují tomu, že především Němci při vybírání letní dovolené dávají přednost Turecku, oblíbené Řecko už netáhne jako dřív. "Zájem o dovolenou v Řecku jednoznačně prudce opadl," řekl agentuře Reuters ředitel Air Berlín Joachim Hunold. "Zatím věříme, že se situace zlepší a normalizuje," dodal.

Lidé se podle německých expertů obávají politické nestability v zemi před bankrotem, bojí se stávek a demonstrací.

Důvody proč Němci nechtějí dovolenou v Řecku jsou i psychologické - vztahy mezi oběma zeměmi se v poslední době výrazně zhoršily, obě strany si vyměnily před média několik urážlivých výpadů. 

"To jde mimo obyčejné lidi, pracovníci v cestovním ruchu ví, že se bez turistů ze západní Evropy prostě neobejdou. Ale zprávy o bankrotují zemi určitě lidi od cesty k moři odradit mohou, žádný důvod pro paniku ale přitom není," dodává Varsamis.

Půjdou ceny dolů?

Podobné zprávy jako z Německa potvrzující menší zájem o cesty do Řecka vydávají také britské cestovní kanceláře.

Podle Tomia Okamury z české Asociace cestovních kanceláří menší zájem Němců a Britů o cesty do Řecka způsobily zprávy o tom, že letos bude v Řecku kvůli krizi levněji. A když se zprávy nepotvrdily, tak zklamaní turisté začali hledat jiná místa pro dovolenou.

"Nepodložené tvrzení nyní způsobilo obrovský propad rezervací letních dovolených v Řecku od těchto dvou zcela klíčových národností. Jestli se vyčkávací taktika Němců a Britů nezmění, tak by mohli řečtí hoteliéři zazmatkovat a ceny ubytování výrazněji snížit," uvedl Okamura.

Žádné snižování cen se ale zatím nekoná. "Například ceny ubytování pro letošní sezonu se nasmlouvaly již vloni a ceny letenek se zlevnily již kvůli celosvětové loňské krizi," uvedl Okamura.

Řecko je pro lidi z Česka jednou z nejoblíbenějších dovolenkových destinací. Češi a Moravané tam jezdí opakovaně, loni se do Řecka vypravilo podle Českého statistického úřadu  na delší pobyty 393 tisíc Čechů. Podobný zájem o Řecko očekávají cestovky i letos, objevují se už ale první výjimky.

Cestovní kancelář Čedok tak už třeba oznámila, že se zájem o Řecku snížil o desetinu.

 

Právě se děje

Další zprávy