Deutsche Bahn to myslí s bojem proti korupci vážně

Petr Jemelka Petr Jemelka
27. 4. 2010 16:01
Očista má přijít před plánovanou expanzí
Německý rychlovlak ICE
Německý rychlovlak ICE | Foto: Deutsche Bahn

Berlín - Největšího kolejového dopravce v Evropě - Německé železniční dráhy Deutsche Bahn čeká audit kvůli podezření z korupce v její dceřiné konzultační firmě.

Stane se tak na základě rozhodnutí nového managementu firmy, který se zdá být, jak konstatuje server Deutsche Welle, mnohem rozhodnější a agilnější ve snaze potřít korupci v tomto státem vlastněném podniku.

Deutsche Bahn sužují velké korupční skandály již několik let a nedávné další podezření z braní úplatků v dceřiné Deutsche Bahn International opět vzbudilo pozornost. Vedení německých železnic chce společnost očistit a pak se pokusí expandovat za hranice Spolkové republiky. V této oblasti má velmi ambiciózní plány.

Minulý čtvrtek například koupila britského železničního a autobusového dopravce Arriva. Spolu s tím jak se bude Deutsche Bahn rozrůstat, by ale mohla přímou úměrou bujet i korupce. Na prošetření nových důkazů v případech korupce o úplatkářství proto vedení společnosti najalo profesionální auditory z konzultantské společnosti KPMG. 

Deutsce Bank International poskytuje konzultace v oblasti plánování a výstavby železnic vládám po celém světě. Od roku 2005 probíhá vyšetřování pro údajné uplácení úředníků v Alžírsku, Řecku a ve Rwandě.

To, že se v Deutsche Bahn daří potírat korupci, potvrzuje i Peter Von Blomberg z neziskové organizace Transparency International. „Za posledních dvanáct měsíců se Deutsche Bahn podařilo udělat obrovský pokrok, ale stále je třeba podniknout další nezbytné kroky."

Dráhy nejsou samy

Jak upozorňuje německý Bloomberg s korupčními skandály se v poslední době potýká mnoho firem. Jako příklad můžeme uvést Siemens a jeho skandál s úplatky v oblasti strojírenství. Právě odhalení korupce v Siemensu podle německé Transparency International přispělo ke zpřísnění kontrol v mnoha velkých německých firmách.

Minulý týden podepsaly společnosti Siemens, Deutsche Bahn, Daimler a několik dalších deklaraci, ve které se zavázaly společnými silami potírat korupci na ruském trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy