Čínská automobilka BYD chce být světovou jedničkou

Petr Jemelka Petr Jemelka
23. 4. 2010 10:34
Přestože mají ambice, musejí se čínští výrobci aut na expanzi ještě připravit
Gonow GX6 patří mezi velká SUV
Gonow GX6 patří mezi velká SUV | Foto: Aktuálně.cz

Hong Kong - Čínský automobilový trh je už největší na světě, a tak zdejší automobilky v souvislosti se zahájením pekingského autosalonu přicházejí se stále ambicióznějšími plány. 

Šéf společnosti BYD Wang Čchuan-fu, který se poté, co do jeho automobilky investoval Waren Buffett, stal nejbohatším Číňanem, dokonce tvrdí, že do roku 2025 chce ze své firmy udělat největšího výrobce aut na světě.

Analytici však pro agenturu Reuters tvrdí, že to určitě nebude snadná a krátká cesta. Problém je totiž v tom, že čínské automobilky nemají dostatečně pestrou nabídku modelů.

Například analytička Anila Sharmová pracující pro web Hybrid.ev.com, tvrdí, že i rok 2025 je nereálný „Dobýt čínský trh může být relativně snadné, ale dobytí světového trhu v roce 2025? To je příliš vysoký cíl," domnívá se.  

Imitace nestačí

Jako s lídry se počítá především se společnostmi Geely, BYD, Saic nebo Great Wall Motor. S tím souhlasí i analytik John Bonnel ze společnosti JD Power information services.

"Značně limitující může být pro čínské vývozce také to, že nepřicházejí s ničím novým. Technologie spíše imitují nebo rovnou kopírují. To je ale pro světové jedničky nepřípustné. „Myslím, že abyste se mohli stát největším světovým výrobcem aut, musíte přijít s nějakou inovací a posunout odvětví někam dál," domnívá se Bonnel.

Co se ale na druhou stranu Čínských výrobcům podařilo na jedničku, je včasné přeorientování se na výrobu ekologických vozidel. Ve výrobě elektromobilů a hybridních vozidel je Čína na špičce.  

To by mohla být ta správná cesta. Další možností je pak proniknout na světové trhy prostřednictvím skupování evropských a amerických výrobců tak, jak to předvedlo Geely se švédským Volvem.

Automobilka BYD, o které byla řeč na začátku, se ale vydala jiným směrem. Uzavřela dohodu o spolupráci s Daimlerem, na jejímž základě budou firmy společně vyrábět elektromobily pro čínský trh.

 

Právě se děje

Další zprávy