Nebe už je otevřené, teď mají vlády otevřít pokladny

Petr Jemelka Petr Jemelka
22. 4. 2010 12:38
Už se ozývá také kritika, podle které bylo zavření nebe neopodstatněné
Letada stála a miliardy útíkaly
Letada stála a miliardy útíkaly | Foto: Reuters

Paříž/Londýn - S tím, jak se postupně znovu obnovuje letecký provoz nad Evropu, začínají letečtí přepravci sčítat škody a obracet se na vlády jednotlivých zemí s žádostmi o kompenzace.

Evropská komise už totiž dopředu avizovala, že udělá výjimku a mimořádné dotace škod povolí.

Mezinárodní asociace letecké dopravy (IATA) odhaduje celkové škody způsobené největším narušením letecké přepravy od druhé světové války na 1,7 miliard dolarů - tedy přibližně 400 milionů dolarů denně.

„Pro průmyslové odvětví, které loni prodělalo 9,4 miliardy dolarů bude mít očekávaná ztráta dolarů devastující vliv," prohlásil šéf IATA Giovanni Bisignani v Berlíně a dodal, že letecký provoz byl zastaven na základě teoretických modelů, nikoliv faktů a teď je na vládách, aby našly způsob, jak tuto ztrátu přepravcům nahradit. 

Vedou se spory, zda zavření nebe bylo nutné

Úřady prý navíc svým rozhodnutím celou situaci ještě zkomplikovaly. „Byl bych první, kdo by řekl, že aerolinky žádnou pomoc nepotřebují, ale tenhle problém jsme si nezpůsobili špatným hospodařením a pomoc potřebujeme,"doplnil Bisignani

Rozhodnutí uzavřít vzdušný prostor kritizoval například šéf British Airways Willie Walsh. Podle něj jsou šlo o neopodstatněné rozhodnutí.

S tím ale nesouhlasí president evropské vulkanologické společnosti Henri Gaudru. „Nemáme relevantní údaje přesné koncentrace sopečného mraku v atmosféře, což znamená, že nevíme, zda letadla létat mohla nebo nemohla. Proto nebyla jiná možnost, než letový provoz zastavit," cituje Gaudra server France 24.

Podle Eurocontrolu tedy organizace zodpovědné za letecký provoz nad Evropou., už dnes létá téměř sto procent všech spojů. Ještě včera to byly pouhé tři čtvrtiny.

 

Právě se děje

Další zprávy