Toyota volá do servisů Land Crusiery. Špatně zatáčí

Ekonomika Ekonomika
20. 4. 2010 16:52
Nové potíže japonského výrobce aut se dotknou i desítek českých majitelů.

Praha - Japonská automobilka Toyota v Česku svolá do servisů 79 vozů Land Cruiser 150 k přeprogramování softwaru pro řízení stability vozu VSC. V Evropě se akce dotkne 7500 automobilů. ČTK to sdělil mluvčí zastoupení značky Tomáš Vaněk.

Přestože je podle mluvčího provozování svolávaných vozů za běžných jízdních podmínek bezpečné, u některých vozidel vybavených systémem KDSS (Kinetic Dynamic Suspension System - kineticko-dynamický systém zavěšení) může dojít k tomu, že pokud řidič za vysoké rychlosti prudce stočí volant, nebo pokud najede do zatáčky příliš vysokou rychlostí, vůz by se mohl dostat do řízeného smyku. Příčinou je případná pomalejší odezva systému VSC.

"Všichni majitelé některého z uvedených modelů budou osobně upozorněni během několika příštích dnů. Doposud nebyla v Evropě zaznamenána žádná stížnost ani nehoda v souvislosti s touto záležitostí," uvedl Vaněk.

Svolávací akce se týká verze s levostranným řízením. Do dobrovolné svolávací akce jsou zahrnuty vozy Toyota Land Cruiser 150, prodávané v rámci celé Evropy, a Lexus GX 460, který firma nabízí jen na některých východoevropských trzích mimo území EU.

Toyota musela nedávno svolat okolo osmi milionů různých modelů k opravě plynového pedálu, který mohl po uvolnění podlahové krytiny vůz samovolně zrychlit. V USA kvůli tomu firmu vyšetřoval Kongres.

 

Právě se děje

Další zprávy