Opel odchází z Antverp. Pro propuštěné má sociální plán

Ekonomika Ekonomika
19. 4. 2010 15:01
Za předčasné odchody do důchodu a odstupné vyplatí Opel až 144.000 eur
Opel Astra
Opel Astra | Foto: Aktuálně.cz

Antverpy/Rüsselsheim - Automobilka Opel zveřejnila plány, jak v praxi provede uzavření továrny v Antverpách. Pokud se nenajde do konce září jiný investor, svou práci ztratí 2 560 zaměstnanců.

Pro propuštěné je však připraven sociální plán, na němž se v neděli večer dohodlo vedení společnosti s odbory.  "Připravili jsme vyvážený návrh," uvedla podle serveru Zeit.de mluvčí antverpské automobilky.

Plán počítá s tím, že  automobilka vyplatí na předčasných odchodech do důchodu a na odstupném až 144 000 eur. Vedení také oznámilo, že kolem 1 250 zaměstnanců musí v rámci restrukturalizace opustit podnik co nejdříve, nejpozději koncem června. Zbylí zaměstnanci pak odejdou na konci kalendářního roku.

Možností, jak pracovní místa zachovat, by bylo nalezení nového investora. Automobilka by pak i nadále vyráběla vozy pro General Motors, píše Zeit.de. Nyní se v Antverpách vyrábí Opel Astra.

Podle serveru Stern.de má Opel pro případného nového investora připravenou překlenovací nabídku. Investor by mohl i nadále vyrábět vozy Astra Cabriolet a také třídveřové vozy. Tato nabídka by měla podle předsedy odborové rady Klause Franze antverpskou automobilku pro případné zájemce zatraktivnit.

 

Právě se děje

Další zprávy