Připravte se na zácpy směr moře, soud odmítl obchvat

Tomáš Fránek
19. 4. 2010 14:14
Nejvyšší správní soud zjistil závažné pochybení při schvalování trasy obchvatu Znojma. Zahrádkáři vyhráli

* Připravujeme pro vás reakce úřadů a ministerstva životního prostředí

Brno - Jedna z nejdůležitějších tras spojujících Česko s Rakouskem, po které ročně projíždějí statisíce lidí zejména k Jaderskému moři, je znovu v ohrožení.

Nejvyšší správní soud vyhověl lidem z občanského sdružení Obchvat, kterým se nelíbí postup města, kraje a státu při budování obchvatu Znojma. Podle soudu úředníci a politici nepostupovali v souladu se zákonem.

Spor o obchvat druhého největšího města na jihu Moravy trvá už čtrnáct let. Jde přitom o velmi důležitou silnici - cesta přes Znojmo patří hlavně v létě mezi hlavní trasy pro lidi z Česka a Polska při cestě k moři do Chorvatska a Itálie. Denně městem projede až dvaadvacet tisíc aut.

Čtyřikrát u soudu

O žalobě, ve které Nejvyšší správní soud nyní vyhověl lidem, kteří mají v trase obchvatu své zahrádky, se soudy přely také dlouho: už od roku 2007.

Dvakrát o ní rozhodoval Krajský soud v Brně, který vždy rozhodl ve prospěch úředníků a politiků. Souhlas ministerstva životního prostředí se stavbou a trasou obchvatu byl v pořádku, i když byl vydán už v 90. letech podle starého, dnes už neplatného zákona. A to přesto, že se projekt výstavby obchvatu změnil.

"Soud považuje za zásadní stanovisko ministerstva, podle kterého předložený aktualizovaný projekt neobsahuje takové změny, odůvodňující nové posouzení stavby," rozhodl Krajský soud v Brně.

Nejvyšší správní soud ale nyní toto stanovisko neuznal. Podle senátu vedeného soudcem Michalem Mazancem je totiž jednoznačné, že je právo na straně lidí, kterým se postup úřadů nelíbí.

Soud tak rozhodl, že změny (v trase obchvatu a změny křižovatek na trase v mimoúrovňové křižovatky) jsou natolik zásadní, že by znovu měly být posouzeny kvůli vlivu na životní prostředí.

Stavba se změnila, úřadům to nevadilo

Soudci uvedli, že stanovisko ministerských úředníků je nedostatečné. "Je možné rozumně předpokládat, že změna charakteru křížení na mimoúrovňové například vyžaduje vyšší nároky z hlediska záboru území," uvedli soudci.

Celý proces posouzení stavby a trasy obchvatu tak měl být podle Nejvyššího správního soudu uskutečněn podle nového zákona, staré stanovisko nemělo být bráno v potaz.

Žalobu občanského sdružení tedy musí znovu projednat Krajský soud v Brně.

Část obchvatu Znojma už přitom stojí, nikam ale nevede. Na pokračování výstavby této silnice nejsou sice nyní peníze, nové posuzování trasy může znovu čekání na tuto silnici oddálit.

Znojmo i obce v okolí musí kvůli neexistujícímu obchvatu počítat s tím, že ulice jsou plné kamionů. Po loňském zpoplatnění cesty do Rakouska z Pohořelic na Mikulov pro kamiony totiž míří do Znojma ve velkém nákladní auta, ulice města jsou přeplněné.

 

Právě se děje

Další zprávy