OSN má posilu, na mise letí slavný Turbolet z Kunovic

Tomáš Fránek
15. 4. 2010 21:45
Letadlo z Kunovic, které vzniklo před 40 roky, zamířilo na humanitární misi do Sudánu
Tady pracovníci opravují stroj s proskleným nosem určeným na pozorování a fotografování ze vzduchu. Oprava pozorovací "fotoverze" letounu L-410
Tady pracovníci opravují stroj s proskleným nosem určeným na pozorování a fotografování ze vzduchu. Oprava pozorovací "fotoverze" letounu L-410 | Foto: Karel Toman

Kunovice - Letadlo L 410, slavný turbolet, i po čtyřiceti letech od svého prvního vzletu stále láká prominentní zákazníky.

Nový stroj, který nyní dokončily v továrně v Kunovicích, tak bude podle informací deníku Aktuálně.cz pomáhat Organizaci spojených národů (OSN) při humanitární misi v Sudánu.

Letoun z Kunovic tak už zamířil na základu letecké společnosti Heli Air do Sofie.

Ideální pro Afriku

Bulharská letecká společnost je dlouhodobým partnerem OSN a zajišťuje dopravu humanitární pomoci jak v Africe, tak také například v Afganistánu. Bulharská firma tak už od roku 2005 létá se čtyřmi letouny L410 v Sudánu, stroje z Kunovic využívala také při misi v Guineii.

Podobně jako OSN využívají letadel z Kunovic i další světové humanitární nebo zdravotnické organizace. Jedno z letadel tak létá z Mezinárodního červeného kříže v Demokratické republice Kongo, další kunovické stroje využívá největší humanitární organizace United Nations.

Letadlo L410 loni oslavilo 40 let ode dne co poprvé vzlétlo. Od té doby se ho prodalo přes 1100 kusů, létá na pěti kontinentech a stal se tak jednou z legend světového letectví.

Podle specializovaného serveru www.planes.cz, který má jednu svou rubriku věnovanou pouze turboletům, tak například dánská firma Benair provozuje dvě letadla L-410 pro nákladní dopravu pro Royal Mail. L 410 létá také pro kancelář prezidenta Rovníkové Guineji.

Ruské vlastnictví

První letadlo, které letos v Kunovicích dokončili, zamířilo do Brazílie. Tam bude součást flotily místní přepravní společnosti NOAR se sídlem v Recife a bude zajišťovat regionální dopravu osob v severovýchodní části Brazílie.

Kunovickou firmu vlastní ruská společnost. 51 procent kunovické Aircraft Industries koupila od firmy Pamco ruská metalurgická společnost UGMK z Uralu, v jejímž čele stojí její spolumajitel Iskandar Machmudov.

 

Právě se děje

Další zprávy