Pošta nesmí koupit auta za 300 milionů, zvýhodnila Ford

Tomáš Fránek
15. 4. 2010 13:17
Zakázku na nákup aut zrušil antimonopolní úřad, zjistil vážné chyby
Česká pošta. Ilustrační foto.
Česká pošta. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Česká pošta nesmí nakoupit nové auta za 300 milionů korun, při výběru firmy, která ji měla vozy dodat, totiž státní firma porušila zákon.

Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který zjistil několik závažných pochybení státní firmy. Pošta vybrala nabídku od známého podnikatele Antonína Charouze, který v Česku prodává vozy Ford.

Za zásadní porušení zákona označil antimonopolní úřad to, že se mohou měnit požadavky na technické parametry dodaných aut, pošta by tak mohla dostat jiné vozy než napsala do podmínek tendru.

"Toto ustanovení je zásadním porušením zákona o veřejných zakázkách a mohlo podstatným způsobem ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl předseda úřadu Petr Rafaj.

Pošta navíc chtěla po uchazečích zbytečně tvrdé reference, že mají s podobnými obchody zkušenosti z minulosti.

Podle Rafaje úřad neměl jinou možnost než celý tendr zrušit. "Vzhledem k rozsahu pochybení nalezených v zadávací dokumentaci nemohl Úřad přistoupit pouze ke zrušení rozhodnutí zadavatele o vyloučení jednoho z uchazečů a pro zajištění transparentnosti musel zrušit zadávací řízení jako celek," uvedl Rafaj.

Na zakázku si stěžoval Fiat. Ten byl z tendru vyškrtnut kvůli právní kličce a zakázku tak již po druhé za sebou získal podnikatel Antonín Charouz, největší dealer fordů v zemi. Vedení Fiatu tvrdí, že Česká pošta je opětovně poškodila a celé výběrové řízení ovlivnila ve prospěch Fordu.

Pošta s verdiktem souhlasí a chce vypsat nový tendr. Proti rozhodnutí úřadu ale protestuje Antonín Charouz, ten se odvolal právě k předsedovi úřadu.

Za uplynulé čtyři měsíce je to další sporný tendr České pošty. Ta v prosinci loňského roku kvůli pochybnostem sama zrušila tendr na úklidové práce za více než půl miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy