Na jaře se to páruje. I v byznysu

Ekonomika Ekonomika
9. 4. 2010 8:53
Dva sňatky gigantů už se odehrály, další pár je prý zasnouben
Foto: Reuters

Madrid - Velké koncerny na jaře spojují síly, aby se společně nadechly k poslednímu rozhodujícímu souboji s globální ekonomickou krizí, resp. poklesem poptávky.

Po zprávě, že k dosavadní alianci Renault-Nissan (v japonské automobilce držel dosud francouzský výrobce 44 procent) přibude další partner a sice německý Mercedes, přišla další zpráva o vzniku nového gigantu v letecké přepravě.

Daimler a Renault spolupracují na malých vozech

Automobilky Daimler a Renault v posledních měsících jednaly o řadě společných projektů, například o platformě pro malá auta a společných součástkách pro lehké nákladní vozy a elektromobily. Nyní se dohodly také na spolupráci při vývoji motorů.

V rámci spolupráce se změní i vlastnické poměry. Daimler tak podle agentury Reuters získá v Renaultu i Nissanu 3,1 procenta akcií. Renault a Nissan na oplátku obdrží po 1,55 procenta akcií Daimleru. Podíl Renaultu v Nissanu klesne na 43,2 procenta ze současných 44,3 procenta.

Aerolinky chtějí dohnat ztráty

Třetí největší aerolinky na světě podle výše příjmu a druhé největší v Evropě včeravznikly spojením společností British Airways a španělské Iberie. Oboje aerolinky byly v poslední době ztrátové a věří, že fúzí tento vývoj zvrátí. Spojení sil by jim mělo umožnit lépe čelit celosvětovému poklesu letecké dopravy.

Méně se létá i za oceánem

Zřejmě ze stejného důvodu jako evropské protějšky jednají o spojení sil US Airways a United Airlines. Jednání, o nichž s odvoláním na nejmenované, ale dobře informované zdroje, napsal server Financial Times, jsou prý ještě v počátku. Ani jedna ze zúčastněných stran ale nebyla ochotna věc komentovat.

Ať už je jsou informace o připravované fůzi pravdivé nebo ne, jedno je jisté. Akcie obou společností po zveřejnění nepotvrzených informací vylétly vzhůru. Cena akcií US Airways stouply o dvacet procent a cenné papíry United stouply o sedm procentních bodů. Na druhou stranu je ale třeba poznamenat, že se o spojení obou přepravců s přestávkami spekuluje už čtyři roky.

 

Právě se děje

Další zprávy