Vznikl nový gigant: Spojily se British Airways a Iberia

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 4. 2010 10:09
Spojením obou ztrátových aerolinek vznikne třetí největší dopravce na světě, druhý v Evropě.
British Airways podepsaly dlouho očekávanou dohodu chvíli po stávce svého palubního personálu.
British Airways podepsaly dlouho očekávanou dohodu chvíli po stávce svého palubního personálu. | Foto: Reuters

Madrid - Třetí největší aerolinky na světě podle výše příjmu a druhé největší v Evropě dnes vznikly spojením společností British Airways a španělské Iberie. Oboje aerolinky byly v poslední době ztrátové a věří, že fúzí tento vývoj zvrátí. Spojení sil by jim mělo umožnit lépe čelit celosvětovému poklesu letecké dopravy. Informovala o tom agentura Reuters.

Takto vzniklá skupina má hodnotu dosahující téměř osmi miliard dolarů a bude disponovat 419 letadly a dopravovat 61,5 milionu cestujících ročně do 205 destinací. Denně uskuteční 1700 letů a zaměstnávají přes 60 tisíc lidí.

Ve fúzi se setkává silná pozice British Airways v Evropě a Severní Americe s úspěšným působením Iberie v Latinské Americe. Pozice nově vzniklého společenství by se mohla ještě zlepšit plánovaným spojenectvím se společností American Airlines.

Akcionáři British Airways budou mít v tomto leteckém gigantu 55 procent, akcionáři Iberie zbylých 45 procent. Sídlo nově vzniklého holdingu bude v Londýně a v jeho vedení zasednou zástupci obou aerolinek. Holding by měl mít roční obrat okolo 20 miliard dolarů.

Obě společnosti budou zatím dál létat pod vlastními značkami, přestože to znamená zdvojení leteckých centrál v Londýně a Madridu. Dohodu mají ještě posvětit akcionáři obou společností na svém setkání v listopadu letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy