Konec krize v dohledu. V Česku už se prodalo 42000 aut

Radek Pecák Radek Pecák
7. 4. 2010 16:24
Nečekaně dobře si vede domácí Škoda
Všechny modely Škody se umístily v desítce nejprodávanějších aut
Všechny modely Škody se umístily v desítce nejprodávanějších aut | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Úplně venku z krize ještě automobilový průmysl a obchodníci nejsou, avšak letošek by mohl být cestou k obratu. Vyplývá to z nejčerstvějších údajů Svazu dovozců automobilů. Podle statistiky se u nás od ledna do března prodalo skoro 42 000 nových aut.

"Sice stále jsme zhruba 14 procent pod úrovní prodejů na počátku roku 2008 než se krize začala projevovat, ale na konci roku by mohly být prodeje asi tak o deset procent lepší než byl stav na konci loňského roku. Znamená to, že počet prodaných nových vozů by mohl být kolem 180 tisíc.

Podle Tunkla je obrat k lepšímu logický, protože firmy vloni až do konce roku odkládaly obměnu vozového parku. "Ve vyspělé Evropě je obvyklé, že i v době nejhlubší krize se ročně obmění osm procent z celkového objemu vozového parku, u nás je to stále jen 3,5 procenta," sdělil Tunkl.

Užitkové vozy se stále neprodávají

Horší situace je podle něho u užitkových vozů. "Tam se možná obrat k lepšímu projeví až ke konci roku a i tak budeme rádi, když se dostaneme alespoň na loňská čísla," dodal.

Velice dobře si zatím vede domácí výrobce Škoda. Prodala na domácím trhu o 60 procent aut více než ve stejném období loňska. Nejprodávanější tuzemský vůz také má na kapotě její logo. Je jím Škoda Octavia, kterých se letos zatím v ČR prodalo 7299 kusů. Je to skoro dvakrát tolik než je druhá nejprodávanější fabia a sedmkrát více než je třetí v pořadí Ford Fusion.

Zákazníci letos zatím chtějí spíše větší než menší auta. Podíl obchodních tříd malé a mini, který je obvykle skoro padesát procent, proto v prvním čtvrtletí letošního roku činil jen zhruba 30 procent.

1

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy